Magazin

Grožđe i zdravlje: Evo koja je razlika između crnog i bijelog grožđa, zašto je ljekovito

Mogli bismo reći da se i ljudi dijele prema tome vole li više bijelo ili crno grožđe, pa tako bijelo ili crno vino.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

O ukusima se ne raspravlja, ali koje god da odaberete grožđe i zdravlje su saveznici.

Saznajte za što se sve grožđe koristi, koje su njegove blagodati po zdravlje i kakve je nutritivne vrijednosti. Iako grožđe najčešće jedemo kao voće ili pijemo kao vino, ono se koristi i u druge svrhe.

Grožđe je vrlo ukusno i slatko, ali i voće koje sadrži više kalorija od ostalih vrsta voća, pa tako na 100 g broji 69 kcal. Sadrži i oko 15 g šećera na 100 g, što znači da bismo trebali pripaziti na veličinu porcije grožđa.

Naime, preporuke za unos šećera u jednom danu odnose se na količinu od oko 30 g šećera. 

Najzastupljeniji vitamini u grožđu su vitamini C i B skupine topivi u vodi i vitamin A topiv u mastima. U grožđu se nalaze i brojni minerali, poput kalcija, fluora, željeza, magnezija, fosfora, kalija, sumpora.

Bijelo grožđe – zdravlje

Iako hrani ne možemo pripisivati ljekovita svojstva, ljekovitost bijelog grožđa krije se u antocijanima s antioksidacijskim svojstvima, a to su u bijelom grožđu u košticama i kožici tanini i katehini. Ova svojstva djeluju antikancerogeno te štite kardiovaskularni i neurološki sistem, tako da pridonosi moždanim funkcijama i štiti mozak od starenja.

Vino od bijelog grožđa dobiva se prešanjem mesnatog dijela, dok se sjemenke, peteljke i kožica uklone prije procesa fermentacije. Bijelo vino poslužuje se hladno, najčešće uz riblji meni i sireve.

Crno grožđe – zdravlje

Crno grožđe za zdravlje svoje blagodati krije u kvercetinu, antioksidansu koji u savezu s vitaminom C jača i potiče imunološki sistem. Ljekovitost grožđa posebice dolazi do izražaja u obliku crnog ili crvenog vina koje u umjerenim količinama snižava loš i povisuje dobar holesterol.

Tako crveno vino štiti vaše srce, a time se mogu posebice pohvaliti Francuzi. Osim vina, ne zaboravite i na ljekovitost soka od grožđa zahvaljujući resveratrolu koji se ubraja među najjače antioksidanse. Sok od grožđa pomoći će kod prevencije bubrežnih kamenaca, reguliranja krvnog pritisak, uplanih zglobnih bolesti, gihta, čišćenja jetre, dijareje i slabokrvnosti.

Znate li da se koštice ili sjemenke od grožđa koriste i za proizvodnju dodataka prehrani? Tako je grožđe za zdravlje odlično i kao dodatak prehrani, a radi se o ekstraktu sjemenki grožđa koje u sebi sadrže resveratrol, ali i koenzim Q10, piše dnevnik.hr.

Ovaj dodatak prehrani koristi se za:

povećanje energije

usporavanje procesa starenja

prevenciju kardiovaskularnih bolesti

prevenciju moždanih degenerativnih bolesti

smanjenje upalnih crijevnih bolesti poput ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti

osobe s dijagnozom tumora i oštećenja pluća

pušače kako bi se zaštitili od štetnog utjecaja cigareta.