Region

Grlić Radman: Svaki historijski događaj treba posmatrati kritički, ali naučno utemeljeno

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman komentirao je u Stocu hrvatski glas u Generalnoj skupštini UN-a za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i promociju knjige o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH u Sarajevu, poručivši da je neprihvatljivo i neutemeljeno Hrvatsku stavljati u istu poziciju sa Srbijom kao agresore u BiH.

Gordan Grlić Radman
FOTO: BOSNAINFO

Govoreći o Rezoluciji, istaknuo je da hrvatsko stajalište počiva na međunarodnom pravu, podsjetivši pri tom na presudu Međunarodnog suda iz 2007. godine koje je potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

– To je bila zaštićena UN zona. Uz genocid i glorificiranje zločinaca, jednak je zločin poricati istinu i povijesne činjenice. U Rezoluciji se pravno ništa ne mijenja, nijedan narod nije optužen, nego isključivo počinitelji tih zločina. Na ovaj način su reafirmirana načela UN-a i načela o ljudskim pravima što je poruka budućim naraštajima da zločini nisu ničim opravdani. Učimo buduće generacije da žive u slozi i miru, da poštuju jedni druge te da niko nema pravo ubiti drugoga – rekao je Grlić Radman.

Pročitajte još

Podsjetio je da je Hrvatska bila kosponzor Rezolucije, što znači da je sudjelovala u izradi teksta te da je lobirala za njegovo usvajanje. Stoga je izrazio čuđenje zbog promocije knjige o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH u Sarajevu, koja se organizirala dva dana nakon usvajanja Rezolucije.

– Imate promociju knjige gdje se promovira narativ koji iskrivljuje činjenice i povijesnu istinu. Neobično nam je da se to događa u trenutku usvajanja Rezolucije. Da nije bilo Hrvatske, ne bi bilo cjelovite, suverene i neovisne Bosne i Hercegovine. To je činjenica. Hrvatska je među prvim zemljama priznala neovisnu i suverenu BiH i aktivno je sudjelovala u održivoj BiH – podsjetio je Grlić Radman.

Smatra da svako ima pravo objavljivati svoju knjigu, naglasivši da se svaki historijski događaj treba promatrati kritički, ali znanstveno utemeljeno.

– Ali ako ovdje imate predstavnike jednoga naroda, a nemate drugoga naroda, automatski to aplicira na tezu i poruku da sudionici i autor ove knjige negiraju postojanje druga dva naroda. Ne znam što je bilo na promociji i što je tko govorio, ali sama činjenica da u promociji knjige imate takva sugestivna pitanja, to Hrvatskoj nije prihvatljivo – poručio je hrvatski ministar.

Istaknuo je da je BiH jedino održiva kao zemlja dva entiteta, tri konstitutivna, ravnopravna naroda i ostalih građana. Ponovio je i to da pristupni pregovori BiH s Evropskom unijom ne bi bili otvoreni da nije Hrvatske.

Govoreći o trećem mandatu u Vladi Republike Hrvatske i odnosu prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini, Grlić Radman je podvukao kako će još više zagovarati potrebu da Hrvati dobiju svoja prava koja im pripadaju, a kako im drugi ne bi birali i nametnuli predstavnika.