Kultura

Predstavljena knjiga o jedinstvenom tetoviranju žena katolkinja u BiH

Predstavljanjem knjige „Znamen na koži“, autorice dr. sc. Vesne Haluga, u petak je u Mostaru zatvoreno peto izdanje Napretkovog tjedna kulture.

FOTO: BRANKA SOLDO
FOTO: BRANKA SOLDO

Haluga kazala je da je ova knjiga u prošloj godini bila jedna od najprodavanijih znanstvenih knjiga u Hrvatskoj. Naime, radi se o doktorskoj disertaciji koja na zanimljiv i suvremen način približava javnosti, ali i ovjekovječuje jedinstveno tetoviranje žena katolkinja u Bosni i Hercegovini.

Kroz šest mjeseci knjiga je bila rasprodana, tako da u Mostaru promoviramo njezino drugo izdanje. S obzirom na velik interes, knjiga je prevedena na šest jezika. Pored hrvatskog, dostupna je na engleskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, španjolskom i mađarskom jeziku – kazala je Haluga.

Govoreći o tradicionalnim tetovažama, autorica je naglasila da je njihov dizajn s grafičke strane potpuno moderan, iako je nastao prije više od 400 godina. Podvukla je da originalno postoji 317 motiva tradicijske tetovaže, ali da ljepota leži u jednostavnosti te da je križ osnova svakog motiva hrvatske tradicijske tetovaže.

Tetovaže na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine

Haluga je otkrila kako je osnovni cilj bio kroz knjigu prikazati znanstvene dokaze i stvoriti sve preduvjete kako bi se hrvatska tradicijska tetovaža uvrstila na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Učinit ćemo sve kako bi naša hrvatska tradicijska tetovaža postala opće poznata i na svjetskoj razini – poručila je autorica.

Upravo u okviru Hrvatskog instituta za kulturu i tradiciju, kojega je utemeljio Napredak, postoji inicijativa da se tradicijska tetovaža žena katolkinja zaštiti kao nematerijalna baština UNESCO-a.

Dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik Glavne podružnice Mostar Miroslav Landeka izrazio je nadu da će u tome i uspjeti, kroz suradnju s Federalnim ministarstvom kulture i sporta te Ministarstvom civilnih poslova BiH. Najvažniji je prvi korak, a to je upravo knjiga koju večeras predstavljamo – podvukao je Landeka.

Peto izdanje manifestacije

Govoreći o ovogodišnjem Napretkovom tjednu kulture, Landeka je rekao kako su petodnevnu manifestaciju obogatile premijere. Imali smo prvu izložbu Saše Zečevića u Mostaru, a zatim i prvo predstavljanje knjige „Stari most s mjesta događaja“ u Bosni i Hercegovini. Prikazali smo prvu samostalnu izložbu fotografija Darije Delić. Sinoć smo uživali u prvom nastupu ansambla „Fugato“ iz Zenice, a večeras prvi put u BiH predstavljamo knjigu „Znamen na koži“ autorice koja je članica mostarske podružnice Napretka – zaključio je Landeka.