Region

Grlić Radman otišao u New York pa pričao o izmjenama Izbornog zakona BiH

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman je u dvodnevnom posjetu New Yorku gdje sudjeluje na nizu događanja i rasprava u povodu druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, a na marginama zasjedanja sastao se, među ostalima, s glavnim sekretarom UN-a Antonijom Guterresom s kojim je razgovarao o izmjenama izbornoga zakona u BiH.

FOTO: TWITTER /
FOTO: TWITTER /

Nije ovo prvi put da hrvatski ministar vanjskih poslova svjetskim zvaničnicima priča o Izbornom zakonu naše zemlje lobirajući za ono što odgovara predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Pročitajte još

Grlić Radman je izjavio da je Guterresu prenio “zabrinutost zbog nestabilnosti na zapadnom Balkanu” i da mu je govorio o potrebi izmjena izbornog zakona u BiH kao i “naporima koje ulaže Hrvatska” kako bi Europska unija što prije otvorila pristupne pregovore s BiH.

“Guterres cijeni napore glede toga i kao čovjek koji je bio 90-ih godina u Bosni i Hercegovini, vrlo dobro je poznaje”, rekao je Grlić Radman. 

Hrvatski ministar je naglasio da “jedino jednakost i politička participacija svih konstitutivnih naroda u izvršnim i predstavničkim tijelima može osigurati budućnost Bosne i Hercegovine”.

Prihvati notifikacije