Svijet

Gradonačelnici kanadskih gradova, članovi vlade i parlamenta Kanade odali počast državi BiH, čestitajući Dan nezavisnosti

Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača u Kanadi! Gradonačelnici kanadskih gradova, članovi vlade i parlamenta Kanade odali počast državi BiH, čestitajući 1. mart Dan nezavisnosti.

FOTO: AMBASADA BIH U OTAVI
FOTO: AMBASADA BIH U OTAVI

Više od deset gradonačelnika največih kanadskih gradova, uključujući glavi grad Otava, najveći kanadski grad Toronto i olimpijski grad Kalgari koji je bratski grad sa Sarajevom, odali su počast državi BiH povodom Dana nezavisnosti. Radi se o 25 miliona stanovnika tih kanadskih gradova koji su dobro upoznati sa blagodatima države BiH.

U svojim pisanim čestitkama kanadski gradonačelnicu su pridružujuči se bosanskohercegovačkoj dijaspori u Kanadi u proslavi Dana nezavisnosti istakli veliki značaj ovog datuma koji simboliše suverenitet, nezavisnost, integritet i jedinstvo BiH. Isticali su da je Dan nezavisnosti trenutak za razmišljanje o borbama i žrtvama za postizanje nezavisnosti i napretku koji je od tada postignut. Otpornost i duh bosanskog naroda služe kao inspiracija svima nama konstatuju kanadski politički zvaničnici.

Gradonačelni kanadskih gradova i politički zvaničnici su takođe napisali da su ponosni što imaju tako aktivnu i raznoliku bosanskohercegovačku zajednicu koja obogaćuje kanadski kulturni mozaik. Doprinosi bosanskohercegovačke dijaspore u Kandi u različitim sferama, bilo da se radi o poslu, umjetnosti, akademiji ili društvenom radu su neprocjenjivi, podstiču razumijevanje i saradnju među svim stanovnicima zaključuju kanadski zvaničnici.

Odlukom gradonačelnika Toronta, Kalgaria i Hamiltona, povodom prvog marta Dana nezavisnosti BiH, a u čast državi BiH, na centralne jarbole ispred skupština gradova Toronta, Kalgari i Hamiltona su svečano podignute državne zastave BiH. Trenutci za pamćenje kada se mnoge porodice sa svojom djecom slikaju sa zastavom svoje jedne i jedine domovine BiH. Elektronski simboli sa nazivima kanadskih gradova su takođe u bojama zastave BiH u počast državi BiH, a povodom Dana nezavisnosti.

Mi u Kanadi smo svjedoci da BiH jača u Kanadi. Njeni neprijatelji u Kanadi, a ima ih mnogo, se nisu nadali da će bosanskohercegovačka dijaspora tako ponosno i prkosno braniti nezavisnost i državnost BiH. Bili su uvjereni da će nestati BiH. Ali BiH sve više ima u Kanadi. Kanada stoji uz BiH. Dobronamjernim ljudima iz Kanade poručujemo da zajedno trebamo čuvati i jačati nezavisnost i državnost BiH. Zlonamjernim, koji nisu odustali od iluzornih velikodržavnih projekata, koji su posebno snažni u Kanadi, poručujemo da će u nama u Kanadi imati neprobojni bedem– rekao je Edin Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Pročitajte još

Prihvati notifikacije