BiH

Građani BiH u problemu, peleta nema! Pitali smo šta se dešava i koje su opcije?

Građani Bosne i Hercegovine već godinama uredno nabavljaju pelet i nije se desila opcija da jednostavno nema za kupiti.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Portal Bosnainfo kontaktirao je više prodavača peleta, ali odgovor je isti: “Žao nam je, ali peleta trenutno nema na stanju”.

Jedini ovlašteni distribudet peleta u BiH “Drvosječa” ostao je bez peleta, kako su nam za portal Bosnainfo kazali:

“Peleta nema na stanju. Velika je potražnja. Kontaktirajte nas za deset dana možda bude promjene, do tada molimo naše kupce za strpljenje, ali i da razmisle o alternativi za grijanje”.

Cijene peleta su u konstantom rastu, te mjere zabrane izvoza, koje je uvelo Vijeće ministara BiH, nisu dale odgovarajuće rezultate. Trenutna cijena peleta na tržištu Bosne i Hercegovine je od 700 KM do 750 KM po toni, ovisno od lokacije. Mnogi građani bi sada i platili visoku cijenu peleta, ali nažalost nema ga na stanju.

Ukoliko počnete pretraživati kupovinu peleta i preko OLX.ba nećete uspjeti isti pronaći. Zanimljivo je da je jedna pumpa u BiH odlučila da u svoju ponudu uvrsti i prodaju peleta i briketa, tako da je moguće nabaviti u malim količinama, oni koji kupuju u tonama, teško će sad uspjeti osigurati i dogovoriti isporuku.

Na brojnim Facebook grupama građani pitaju gdje ima kupiti peleta. Poneko još i uspije nabaviti preko nekoga, ali sudeći po svemu, cijena peleta će rasti i oni koji ga uspiju nabaviti platit će i 1000 KM po toni.

FOTO: OBJAVA NA FACEBOOKU U JEDNOJ OD GRUPA
FOTO: OBJAVA NA FACEBOOKU U JEDNOJ OD GRUPA

Ono što je dobra vijest jeste da drva ima, tako da građani imaju alternativu. Kako saznajemo od prodavača u tržnim centrima porasla je potražnja i za električnim grijalicama.

Prihvati notifikacije