IT

Google će za vrijeme vožnje blokirati sve funkcije na vašem telefonu osim jedne

Pametni telefoni trenutno su opremljeni posebnim profilima i postavkama za vožnju, ali Google vjeruje da bi korištenje takvih trebalo ograničiti kada sjednete za volan automobila.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Google u novom patentu objašnjava da bi pametni telefoni vozaču trebali pružati samo informacije o navigaciji. U suprotnom, ostale mogućnosti treba blokirati posebno kako bi se smanjilo ometanje, piše Autoevolution.

Nova tehnologija pod nazivom “sustavi, uređaji i metode za kontrolu rada prijenosnih zaslona tokom rada vozila” pokriva široku lepezu proizvoda, uključujući pametne telefone, ali i naočale kao i pametne satove.

Koristeći integrirane senzore, središnji sustav bi mogao odrediti upravlja li korisnik vozilom, bilo automobilom, motociklom, biciklom, pa čak i helikopterom.

Kada se vozilo pokrene, senzori prenose podatke sustavu. Pristup zaslonu automatski se ograničava, sprječavajući korištenje ovih uređaja sve dok se vozilo ne zaustavi.

Google zna da bi se u nekim slučajevima korištenje uređaja čak moglo preporučiti tokom vožnje. Na primjer, pametne naočale mogu pomoći vozačima, pa tvrtka kaže da se može dopustiti prolaz informacija o navigaciji. Tako bi pametne naočale mogle prikazati rutu na svojim ekranima, ali u suprotnom, ostatak sadržaja je blokiran.

Naravno, korisnik i dalje može zaobići nametnuta ograničenja kada je to potrebno. Metoda može uključivati različite opcije, poput dugotrajnog pritiskanja određene tipke za deaktiviranje ograničenja i dopuštanje redovite upotrebe uređaja.

Ostaje vam glas

Glasovne naredbe omogućit će korisnicima interakciju sa svojim uređajima kada su zasloni zaključani. Ovaj je pristup već dostupan na opciji Android Auto, gdje su određene značajke, uključujući tipkovnicu, zaključane kada je vozilo u pokretu. Vozači i dalje mogu kontrolirati navigacijski softver ili reprodukciju glazbe glasovnim naredbama, dopušteno im je promijeniti pjesmu, postaviti novo odredište ili uspostaviti poziv bez dodirivanja zaslona.

Prihvati notifikacije