BiH

Golob: Političari koji ne budu podržavali evropsku perspektivu zapravo rade protiv vlastitog naroda

Robert Golob, premijer Slovenije, u intervjuu za N1 rekao je da je važno da političari u BiH iskoriste trenutak povezan uz kadnidatski status, te da neće dopustiti da prilika propadne tek tako.

FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR
FOTO: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Golob, koji je boravio u prvoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, izrazio je veliku podršku evropskom putu BiH, što će se očitovati i u narednim koracima prilikom kojih će Slovenija podsjećati vlasti u BiH na reforme na koje su se obavezali.

“Političari koji ne budu podržavali evropsku perspektivu zapravo rade protiv vlastitog naroda, a ne samo države”, rekao je Golob za N1.

Naglasio je da je evropska perspektiva namijenjena svim ljudima, te da je mnogi političari neće željeti.

“Zato vjerujem da je upravo približavanje Evropskoj uniji način kako presjeći podjele unutar BiH i, na kraju krajeva, također te politike na neki način urazumiti, da mogu shvatiti gdje je perspektiva njihove države. Vjerujem da je danas evropski put nacionalni konsenzus”, naglasio je Robert Golob.

Aktuelni trenutak u Bruxellesu Golob smatra povoljnijim nego prije kad je riječ o približavanju BiH Evropskoj uniji.

“Uvjeravam sve skeptike koji su umorni da Evropi daju šansu. Sada je ta prilika i smatram da je u interesu budućih generacija da svi političari u BiH razumiju važnost trenutka. I da daju EU priliku da uradimo zajednički korak naprijed”, rekao je.

Golob je vlastima u BiH, na sastancima koje je s njima održao u Sarajevu, predstavio nužnost provedbe mjera, posebno onih koje se odnose na 14 prioriteta.

“Cilj mi je bio da im ukažem na to da je ovo pravi trenutak za to. Vjerujem da su razumjeli. Mi ćemo iz Slovenije još to spominjati u sljedećim tjednima i nećemo dopustiti da ta prilika sama od sebe propadne”, kazao je te je dodao da vjeruje da će političari napraviti ove korake u narednim mjesecima.