Retrovizor

GIGANT BIVŠE DRŽAVE Generacije u Jugoslaviji su odrastale na ovim proizvodima: "Vratilo me u djetinjstvo"

Na Instagram stranici Jugonostalgija objavljene su fotografije koje su mnoge vratile u djetinjstvo.

FOTO: MOSTARHISTORY
FOTO: MOSTARHISTORY

Na njima se može vidjeti širok spektar proizvoda Imleka, tvornice mljekarske industrije osnovane 1953. godine. Bavila se proizvodnjom mlijeka, jogurta i drugih mliječnih proizvoda.

Pročitajte još

Na početku svog rada, mljekara je proizvodila je između 3500 i 5000 litara mlijeka dnevno za beogradsko tržište. 1957. godine dobiva liniju za pasterizaciju i flaširanje 30.000 litara dnevno.

Ukupna proizvodnja svježeg mlijeka je 1963. iznosila preko 21 milijun litara godišnje, a između 1977. i 1982. prerada mlijeka je iznosila između 140 i 160 milijuna litara mlijeka godišnje.

Uz ove proizvode odrastale generacije

Bio je to najveći gigant mliječne industrije u Jugoslaviji, a mnogi su odrastali uz njihove proizvode.

“Na ovom mlijeku su odrastale generacije i generacije… Bilo je ukusno, jogurt također i što je najbitnije sve je bilo zdravo. Sve se promijenilo, nažalost na gore”, “Vratilo me u djetinjstvo. Sir u trokutiće uvijek imam u frižideru”, prisjećaju se ljudi u komentarima uz fotografiju.

Na službenim stranicama Imleka piše kako AD Imlek 2003. godine prelazi u vlasništvo investicijskog fonda Salford, a 2015. potpisan je sporazum i preuzimanju Imleka od strane Mid Europa Partners, najvećeg investicijskog fonda u središnjoj i istočnoj Europi. Fond kupuje i sve mljekare koje u sastavu Imleka posluju u Makedoniji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.