Magazin

Gibanica koja nikad neće izaći iz mode - napokon joj počinje sezona

Stižu prve domaće tikvice, a jedna od stvari kojoj se svake godine najviše veselimo je - gibanica. Riječ je o jednostavnoj, sočnoj piti od tankih kora s nadjevom od naribanih tikvica, sira i jaja.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Ako koristite gotove kore mi volimo one koje se mogu kupiti kod kumica na tržnici, baš kao i domaći sir – gibanica je gotova za čas. Može se poslužiti topla ili hladna i savršena je za svaki obrok, od doručka do večere.

Evo kako se radi ona najjednostavnija.

Potrebni sastojcigotove kore za savijačesvježi sirvelika tikvicajogurtmineralna vodajajamlijekosol.

Kako se priprema

Tikvicu naribajte, posolite i ostavite da odstoji 5-10 minuta, zatim dobro ocijedite višak tekućine. U većoj zdjeli pomiješajte sir, jogurt, mlijeko, mineralnu vodu, jaja, sol i naribanu tikvicu – smjesa treba biti malo gušća od one za palačinke. U lagano nauljen lim stavite dvije kore za savijaču, ostatak zgužvajte i rasporedite po kalupu, pa sve prelijte pripremljenom smjesom.

Na vrh stavite preostalu koru, lagano pritisnite i poravnajte. Pecite dok površina ne postane zlatnožuta. Ostavite da se prohladi 15 – 20 minuta prije rezanja i poslužite toplo ili hladno.

Ovdje pronađite recept s detaljnim mjerama i uputama.