Svijet

Gas preko "Turskog toka" stiže u Mađarsku iz Srbije

Ruski energetski gigant "Gasprom" povećao je protok gasa ka Mađarskoj preko "Turskog toka", saopšteno je danas iz Ministarstva spoljnih poslova Mađarske.Gas preko "Turskog toka" stiže u Mađarsku iz Srbije.

FOTO: GAZPROM
FOTO: GAZPROM

Državni sekretar mađarskog Ministarstva spoljnih poslova Tamaš Mencer podsjetio je da se šef mađarske diplomatije Peter Sijarto prošlog mjeseca sastao sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim i da je tražio dodatnih 700 miliona metara kubnih pored količina gasa predviđenih dosadašnjim ugovorom sa Rusijom.

Prema njegovim riječima, na osnovu kasnijeg dogovora “Gasprom” je počeo da pojačava protok ka Mađarskoj.

Mencer je istakao da će “Gasprom” tokom avgusta dodati 2,6 miliona metara kubnih gasa dnevno prethodno usaglašenim količinama dostavljenih preko “Turskog toka”, a da će se o isporukama u septembru dodatno pregovarati.

Prema sporazumu potpisanom prošle godine i prije početka sukoba u susjednoj Ukrajini, Mađarska je godišnje dobijala 3,5 milijardi metara kubnih gasa preko Bugarske i Srbije na osnovu dugoročnog ugovora sa Rusijom i dodatnih milijardu metara kubnih od Austrije.

Sporazum između Mađarske i “Gasproma” potpisan je na 15 godina, uz mogućnost izmjene kupljene količine nakon pet godona.

Prihvati notifikacije