BiH

FUCZ: Požar na području općine Kladanj još uvijek aktivan

Još uvijek je aktivan požar na lokalitetu Mladoševića – sliv rijeke Borovica, odjel šume 49 u blizini ratnog puta Milankovića. Teren je nepristupačan za mehanizaciju što dodatno otežava gašenje.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

U vanrednoj informaciji Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) se navodi da helikopter OSBiH koji je bio spreman za gašenje tog požara zbog objektivnih razloga nije bio u stanju da poleti, tako da dosad nije bilo angažmana OSBiH na gašenju požara.

Na području Kladnja danas je gašeno još nekoliko šumskih požara. Požar na lokalitetu Matijevići proširio se na obližnju šumu koja vodi do rijeke, pa se procjenjuje da će rijeka zaustaviti daljnje širenje. Požar na lokalitetu Vučinići uspješno je stavljen pod kontrolu i ugašen, kao i požar na lokalitetu Kuljani.

Po nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite i šefa Kantonalnog operativnog centra Tuzlanskog kantona u stalnom je kontaktu sa šefom službe CZ Kladanj Senadom Šarićem (razmjena informacija vrši se svakih sat), kao i sa Federalnim operativnim centrom, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.