Svijet

Francuski i britanski čelnici traže hitnu pomoć za Gazu

Velika Britanija i Francuska u nedjelju su ponovno potvrdile svoju predanost dvodržavnom rješenju za dugoročnu budućnost Bliskog istoka, navedeno je u saopćenju iz Downing Streeta 10, javlja Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA

“Čelnici, premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron naglasili su važnost dobivanja hitne humanitarne pomoći u Gazi. Složili su se da će zajedno raditi na naporima da se ključna hrana, gorivo, voda i lijekovi dopreme onima kojima je potrebna i da se izvuku strani državljani”, objavljeno je.

Izrazili su zajedničku zabrinutost zbog rizika od daljnje eskalacije, posebno na Zapadnoj obali.

Također su se složili da je “važno ne izgubiti iz vida dugoročnu budućnost regije, a posebno potrebu za dvodržavnim rješenjem”.

“Naglasili su da Hamas ne predstavlja obične Palestince i da njihovo barbarstvo ne bi trebalo potkopavati legitimne težnje palestinskog naroda”, rečeno je.

Sukob u Gazi je počeo 7. oktobra kada je Hamas pokrenuo operaciju “Al-Aqsa Flood” – višestruki iznenadni napad koji je uključivao salvu raketnih lansiranja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je napad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima. Izraelska vojska je tada započela nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno je 8.005 Palestinaca, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Ministarstvo je navelo da je ubijeno 3.342 djece, 2.062 žene i 460 starijih osoba.

Prihvati notifikacije