Svijet

Francuska zbog hladnoća ponovo poseže za ugljem, zaposlila 100 otpuštenih radnika

Francuska je zbog niskih temperatura ponovno otvorila termoelektranu na ugalj u blizini granice s Njemačkom.

FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA

Elektrana u gradu Saint-Avoldu isključena iz mreže 2022., a ponovo je aktivirana kako bi podmirila pojačanu potražnju za energijom, izjavila je u srijedu šefica energetskog regulatora CRE Emmanuelle Wargon za televizijsku kuću France Info.

Ukaže li se potreba, Francuska može aktivirati još dvije elektrane na ugalj, dodala je Wargon. “Zatvorili smo dvije elektrane na ugalj i ostale su još dvije koje aktiviramo po potrebi, nekoliko sati godišnje”, objasnila je.

Francuska može i uvesti struju iz Njemačke, napomenula je Wargon, ali i ona će možda biti proizvedena u elektranama na ugalj.

Lani je po njezinim riječima 0.1 posto francuske struje proizvedeno iz energije uglja. Elektrana Emile-Huchet u blizini granice s Njemačkom nakratko je radila prije otprilike godinu dana, izvijestile su novine Le Républicain Lorrain.

Da bi bila spremna za rad, ponovno je zaposleno oko sto otpuštenih radnika i ulagalo se u održavanje.Wargon je rekla da će do 2027. biti prilagođena za proizvodnju struje iz biomase.

Prihvati notifikacije