Svijet

Francuska: Katarski emir u posjeti u vrijeme pregovora o primirju u Gazi

Katarski emir počinje u utorak državnu posjetu Francuskoj dok njegova zemlja igra ključnu ulogu u aktuelnim diplomatskim naporima za postizanje primirja u Gazi i oslobađanje talaca.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
Arhiva

Šejh Tamim bin Hamad Al Thani sastat će se s predsjednikom Emmanuelom Macronom u predsjedničkoj Jelisejskoj palati

Sastanak se održava u trenutku kada pregovarači iz Sjedinjenih Država, Egipta i Katara rade na postizanju sporazuma o prekidu vatre u kome će Hamas osloboditi neke od desetaka talaca koje drži u zamjenu za izraelsko oslobađanje palestinskih zarobljenika i šestosedmični prekid u borbama.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak da bi Izrael bio spreman da zaustavi rat protiv Hamasa u Gazi tokom predstojećeg muslimanskog svetog mjeseca ramazana ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drže Hamasovi borci.

Izraelski zvaničnici saopćili su da su Bidenovi komentari iznenađujući i da nisu izneseni u koordinaciji s čelništvom zemlje. Zvaničnik Hamasa umanjio je svaki osjećaj napretka, izjavljujući da grupa neće ublažiti svoje zahtjeve.

Pročitajte još

Pregovori su nastavljeni u utorak u Kataru.

Početak ramazana, 11. marta, smatra se nezvaničnim rokom za prekid vatre. Sveti mjesec je vrijeme pojačanih vjerskih obreda i posta od zore do sumraka za stotine miliona muslimana širom svijeta.

Otprilike 130 talaca ostaje u Gazi, ali Izrael tvrdi da je oko četvrtina njih mrtva.

Francuska i Katar posredovali su u dogovoru u januaru za isporuku lijekova za desetke talaca koje drži Hamas. Katarske vlasti saopćile su prošle sedmice da je Hamas počeo isporučivati lijekove.

Katarski emir u utorak navečer će biti počasni gost na državnoj večeri u predsjedničkoj palati. To je njegova prva državna posjeta Francuskoj od stupanja na tron 2013. godine.

Cilj posjete je produbljivanje saradnje između Francuske i Katara, posebno u oblasti odbrane i sigurnosti, saopćeno je iz Macronovog ureda.

U srijedu će premijeri Katara i Francuske predsjedati ekonomskim forumom za jačanje ulaganja u sektore kao što su umjetna inteligencija, zdravstvo, zelene tehnologije, transport i turizam, prenosi AP.

Prihvati notifikacije