BiH

Forto: Uvezivanje škola na brzi internet preduvjet digitalne transformacije u bh. obrazovanju

Uvezivanje svih škola na brzi internet preduvjet je digitalne transformacije u bh. obrazovanju i zato je projekat GIGA, koji predvode UNICEF i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), od ključnog interesa ne samo u smislu uvezivanja nego i osiguranja kvalitetnog i sigurnog interneta u svim školama.

FOTO: MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BIH
FOTO: MINISTARSTVO KOMUNIKACIJA I PROMETA BIH

Poruka je ovo ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte koji je s kolegama iz Ministarstva civilnih poslova BiH u Ženevi održao više sastanaka s predstavnicima UNICEF-a, ITU-a i drugih međunarodnih delegacija, te privatnog sektora o mogućnostima umrežavanja 500 osnovnih i srednjih bh. škola, čime bi se pristup internetu omogućio za više od 14.000 učenika.

“Međusektorska partnerstva i koordinirani napori su ključni za umrežavanje škola na internet. Vlasti BiH su već uspjele u mapiranju i pozicioniranju bh. osnovnih i srednjih, centralnih i područnih škola na globalnoj GIGA mapi, time prioritizirajući napredak u oblasti pristupa informacijama, mogućnostima i obrazovanju za svako dijete u BiH. UNICEF u BiH se raduje svjedočiti i podržati takve saveze i partnerstva u narednim fazama digitalne transformacije u obrazovanju” – izjavila je Veronika Vashchenko, vršiteljica dužnosti predstavnice UNICEF-a u BiH.

Zajednički je zaključeno kako se na ovakvim primjerima i projektima praktično daje podrška procesu digitalne transformacije u obrazovanju, što korespondira s prioritetima BiH na putu evropskih integracija.

Ministar Forto je najavio da će u cilju što brže i kvalitetnije provedbe GIGA projekta u BiH u njega aktivno biti uključeni telekom operatori i predstavnici privatnog sektora koji učestvovanjem u ovakvim projektima pokazuju društveno odgovoran pristup, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Prihvati notifikacije