Politika

Forto negira: Međunarodna zajednica ne učestvuje u formiranju vlasti u BiH, ima tamo i neprijatelj države

Predsjednik Naše stranke kaže da će vladu u FBiH formirati programska koalicija, te da mandat premijara treba dati Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP-a BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Edin Forto, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine i predsjednik Naše stranke, u razgovoru za N1 odbacio je optužbe kako stranci učestvuju u formiranju vlasti na bilo kojem nivou u BiH.

Govorio je i o sastanku sa američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murpheyjem, te negirao da strani diplomati učestvuju u formiranju vlasti.

“Mi smo kao Trojka optuženi za direktno učešće stranog faktor u formiranju vlasti. Međunarodna zajednica nije jedno tijelo koje misli jednom glavom i ima jedan cilj. Ona je skup interesa, tu imate i one koji su neprijateljski raspoloženi prema BiH. Ambasada SAD-a se često pominje jer Murphey ima veliko iskustvo iz prethodnih perioda u BiH. Ali reći da jedna ambasada učestvuje u formiranju vlasti je neodgovorno. Stranke formiraju vlast. Optužbe da stranci upravljaju bilo kojom strankom Trojke su nevjerovatne, naglasio je ministar prometa i komunikacija”, kazao je ministar prometa i komunikacija.

Naglasio je da je rješenje za federalnu vlast programska koalicija, te apostrofirao da je program skoro finaliziran, odnosno da je još preostalo da se stranke usaglase. Smatra da mandat premijara treba dati Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP-a BiH.

“Dužnost je ustavna da predsjedništvo Federacije dodijeli mandat većini u Parlamentu. Nikšiću trebaju dati mandat. Ako se neko odluči na blokadu onda treba preuzeti i odgovornost za blokadu uspostave vlasti”, rekao je Forto.

Dodao je i da SDP ne pravi pometnju Osmorci nakon izbora delegata u državni Dom naroda.

“Ne bih rekao da je to bilo ikakva pometnja, iskazan je politički stav. SDP je smatrao da je to povjerenje izigrano. Svako treba da gradi svoju pregovaraču poziciju i svako odgovara svojim biračima. SDP je jako stabilan partner”, zaključio je Edin Forto.

Prihvati notifikacije