Politika

Forto odgovorio Mijatoviću: Bio je to zajedljiv komentar...

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, gostujući u Dnevniku O Kanala, odgovrio je potpredsjedniku SDP-a Vojinu Mijatoviću, koji je ranije pozvao svoju stranku i NiP da mjesto premijera KS-a ne daju Našoj stranci.

“Mislim da je to možda više bio neki njegov zajednjivi komentar na činjenicu da je NS u javnom prostoru jako ukazivala na činjenicu kako koalicija Pokret za državu iz RS-a, koja ima pet zastupnika u Skupštini RS-a, može biti ta vaga i ono što je potrebno da eventualno Milorad Dodik i SNSD dobiju kontrolni paket u državnom domu naroda, odnosno famozna četiri od pet delegata. Mi smo ukazivali na činjenicu da bi to bilo jako opasno za BiH, jer znamo kakve tendencije imaju Milorad Dodik i SNSD. Kao stranka smo nastupali tako. Nismo nikad pokušavali prstom uprijeti u bilo koga, pa ni na gospodina Mijatovića. Ono što pokušavamo reći je da ta koalicija treba biti odgovorna ne samo za ono što oni na terenu žive, a vjerujem da imaju svoje specifičnosti”, kazao je Forto, te dodaoda potpuno razumije da Pokret za državu u razgovorima sa opozicijom u RS-u, kao i sa SNSD-om, imaju neke zahtjeve u vezi sa formiranjem Vlade RS-a, ali je naglasio kako misli da bi “u ovom trenutku trebao prevagnuti interes šire zajednice”.

“Bez obzira na to da li se radilo o Miloradu Dodiku ili SDS-u ili bilo kome drugom, nije dobro kada jedna stranka ima taj kontrolni paket, odnosno četiri delegata u Domu naroda državnog parlamenta”, kazao je Forto.

Govorio je i o sporazumu Osmorke sa HDZ-om, naglašavajući da su još moguće izmjene:

“Ono što je činjenica je da imam osjećaj kao da su se neki ljudi prije mjesec probudili u dejtonskoj BiH, postoje neke stvari i poluge koje su u našem Ustavu i našim zakonima, gdje je povremeno nemoguće formirati vlast bez nekoga ko ima neke mehanizme. U ovom trenutku je to HDZ i činjenica je da smo s njima trebali sjesti i pokušati formirati federalnu vladu. Ono što mogu reći je da je u ovom trenutku napredak u odnosu na prethodne cikluse je da je priča o programu nešto što je postalo normalno. Podsjetiću vas da programski dokument koji je nama prije četiri godine ponuđen od SDA bio na jednoj stranici A4 formata. To je izgledalo kao pokriće za neki program. Ovo je prvi put da se stvarno ide u program. Mi ćemo instirati da se prije izglasavanja konačnog sastava federalne vlade moraju potpisati, od svih stranaka koalicije, jasno propisane mjere i zakoni i sve ono što će ta vlada uraditi, po čemu će građani moći da prate, a što smo mi već patentitrali u KS-u. Meni je u suštini drago da se na ovaj način formira vlada u BiH, osim sarajevske”, zaključio je premijer KS-a.

Prihvati notifikacije