Politika

Forto najavio veće plaće određenim radnicima, pa poručio: Ovo nisu jednokratna povećanja

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto oglasio se s porukom u kojoj tvrdi kako će uslijediti povećanja plaća za određene djelatnike.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Plata učitelja/nastavnika u KS će narasti 21-29% između kraja 2021. i početka 2023. (Min. obr.) U istom periodu plata policajca će narasti za oko 18%. (MUP) Plata medicinske sestre će u ovom periodu narasti za 23%. (ZZO). Ovo nisu jednokratna povećanja”, napisao je Forto na svom Twitteru.

Iako je pogriješio godinu, jasno je da se odnosi na 2022., a ne na 2021. godinu.

U komentarima su uslijedile brojene reakcije.

“Nisu ni povećanja cijena jednokratna, i to sva, od namirnica preko usluga do režija. A VIK ništa? Možda može onaj jadni JUSC il nek čekaju da im EBRD štagod udijeli milostinje a ovi naši nek dođu da se slikaju?

Imam ideju. Da vlada FBiH ‘savjetuje’ svim radnicima isplatu jednokratne pomoći, istovremeno ukine ponder KS, nekih 130-150 miliona, a onda podgrijava sindikate na proteste gdje traže i jednokratnu i povećanje plata”, samo su neki od komentara na objavu Forte.

Podsjetimo, Koordinacija sindikata održala je nedavno sastanak na kojem je zaključeno da su dosadašnji pregovori, na tri zvanična sastanka 24. oktobra, 15. novembra i 20. decembra, u potpunosti neuspješni. Razlog za to je što je Vlada Kantona Sarajevo odbila isplatiti jednokratnu novčanu pomoć za sve radnike u iznosu od 1.080 maraka i tokom pregovora nije iskazala volju da se pregovara o nižem iznosu.

Trenutno je najniža plata u Federaciji 543 marke, a potrošačka korpa je skoro tri hiljade maraka.

Prihvati notifikacije