BiH

Forto i Karamehmedović potpisali sporazum, BHRT dobija 4 miliona KM: “Ovo će nam omogućiti da ispunimo dio obaveza u teškoj situaciji” (FOTO)

Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto i generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović potpisali su danas u Sarajevu sporazum kojem će se prema ranijoj odluci Vijeća ministara Bosne u Hercegovine BHRT-u doznačiti četiri miliona KM.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Pročitajte još

“Uz ostale obaveze održiv javni servis je bitan preduslov za ulazak Bosne i Hercegovine u EU. Ovo nije trajno rješavanje pitanja održivosti, ali je podrška koja je potrebna BHRT-u u ovom teškom periodu. Bosna i Hercegovina pored privatnih medija mora da ima nešto što dolazi i pod pokroviteljstvom države BiH, a to su javni servisi, kao što je BHRT i stoga je iznalaženje njegovog održivog finansiranja od velike važnosti”, rekao je Forto.

On je naglasio kako je nužno da se uredi prikupljanje i raspodjela RTV takse unutar FBiH.

Naime, novi pokušaj dogovora između BHRT-a i FTV-a najavljen je za srijedu, a u organizaciji Elektroprivrede BiH.

Edin Forto
FOTO: BOSNAINFO
Belmin Karamehmedović
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Čim prije, BHRT i FTV treba da potpišu ugovor kako bi se nastavilo sa prikupljanjem RTV takse u FBiH. Ostaje pitanje rješenja koje se odnosi zakonske osnove. RTRS je izažao iz sistema RTV pretplate i narušio ga 2017. godine. Nadam se da će ovaj predmet koji je na sudu biti riješen što prije u korist BHRT-a”, istakao je Forto.

Na pitanje kada će sredstva od Vijeća ministara BiH biti operativna, odnosno kada se radnici BHRT-a mogu nadati plaći koja još nije isplaćena, Forto je rekao da ne zna tačno, da je to administrativna stvar.

“Ostaje da se sporazum protokoliše i završe ostale administrativne stvari. Ali, pitanje je dana kada će sredstva biti operativna”, naglasio je Forto.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović istakao je da su sredstva koja trebaju biti doznačena od Vijeća ministara BiH od značaja za BHRT.

“Omogućit će nam da u ovoj vrlo teškoj situaciji u kojoj smo se našli od početka ove godine, da u periodu od dva-tri mjeseca ispunimo dio svojih obaveza. Sredstva će biti upotrebljena na najbolji mogući način. Nužno je da se iznađu rješenja za finansiranje javnih servisa BHRT-a i FTV-a do izmjena zakona na državnom nivou. RTRS je izašao 2017. godine iz sistema javnog emitiranja. Nadamo se da će se to riješiti u sudskom sporu koji traje”, zaključio je Karamehmedović.

BHRT se našao u teškoj situaciji nakon što je 31. decembra 2023. godine Elektroprivreda BiH prestala sa naplatom RTV takse na teritoriji FBiH, jer ugovor nije produžen.

Prihvati notifikacije