Ekonomija

Faruk Hadžić iznio rješenje: "Ukoliko bi se država odrekla naplate PDV-a na doniranu hranu..."

Faruk Hadžić je doktor ekonomskih nauka i predavač na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Techology (SSST).

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Bavi se, kao makroekonomski analitičar, analizom ekonomskih pokazatelja, daje stručna mišljenja, komentare i prijedloge vezano za ekonomiju BiH, sa naglaskom na makroekonomski aspekt energetske tranzicije.

“Inflacija i rast cijena životnih namirnica, dovela je u vrlo težak položaj mnoge građane u Bosni i Hercegovini, gdje neki više sebi ne mogu priuštiti da imaju obrok hrane”, napisao je Hadžić.

Ova tema je napokon došla i do Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, gdje je i zastupnik SDP BiH Saša Magazinović najavio da će uputiti u proceduru dopunu zakona, gdje bi se ukinuo PDV na doniranu hranu pred istek roka trajanja, a u čijom pripremi je učestvovao i Hadžić.

Pročitajte još

“Ukoliko bi se država odrekla naplate PDV-a na doniranu hranu pred istek roka trajanja, riješili bi trajno pitanje osiguranja dovoljne količine obroka za gladne u Bosni i Hercegovini. Država time ne bi ni izgubila naplatu PDV-a, jer preduzeća svakako uništavajući hranu, ne plaćaju PDV.Na dobitku bi bili svi, preduzeća koja bi donirala hranu umjesto da je bace i unište, javne kuhinje koje bi imale više nego dovoljne količine hrane za sve korisnike i država koja bi mogla onda smanjiti finansijski dio donacija za rad javnih kuhinja”, poručio je Hadžić.

Prihvati notifikacije