Pored toga, ne morate se ograničiti na limun recept će odlično funkcionisati ako limunov sok zamijenite sa malo narandžine korice i koncentrisanog soka. Možete dodati i malo soka od višnje da dobijete pink kocke. Kombinacije su neograničene, piše Minimagazin.
Da vidimo šta će vam trebati…
Za koru:
250 grama putera
200 grama brašna
70 grama šećera u prahu (i još malo za posipanje).
Za premaz:
300 grama šećera
30 grama brašna
jedna mala kašičica praška za pecivo
jedna kašika kokosa u prahu (možete preskočiti ako ne volite kokos)
4 jajeta, lagano umućena
120 ml soka od limuna
jedna do dvije kašike riban
kore od limuna (pazite da ne zakačite bijeli dio koji je vrlo gorak).
Za početak zagrijte rernu na 150 stepeni.
Namažite i pospite brašnom manju tepsiju za kolače (recimo 22 x 35 cm).
Korak 1: Napravite koru
U srednjoj zdjeli, umutite zajedno brašno i šećer u prahu. Puter isijecite na manje komade i omekšajte na sobnoj temperaturi, a zatim ga postepeno umiješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Smjesu prebacite u tepsiju, izravnajte, a zatim dobro ispresujte da dobijete ravnu površinu na dnu tepsije. Pecite 20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
Korak 2: Pomiješajte suve sastojke za fil
U velikoj zdjeli umiješajte šećer, kokos, brašno i prašak za pecivo.
Korak 3: Izribajte koricu od limuna
Izribajte limun da dobijete ribanu koricu. Ako ste ljubitelji ove arome napravite otprilike dvije supene kašike korice, ako ne, jedna kašika će biti dovoljna. Vodite računa da ne zakačite previše bijeli dio korice koji je izuzetno gorak.
Korak 4: Sjedinite
Razbijte 4 jajeta u zdjelu i lagano ih umutite, a zatim ih dodajte mješavini suvih sastojaka zajedno sa koricom limuna i sokom od limuna. Dobro promiješajte smjesu.
Korak 5: Zapecite i uživajte
Pecite kolač 20-25 minuta. Izvadite iz tepsije, ohladite i pospite šećerom u prahu. Kolač čuvajte u frižideru ako ga prije toga ukućani ne smažu!