Ekonomija

Fabrika za ilegalnu proizvodnju cigareta otkrivena u BiH

U okviru predmeta na čijoj su meti osumnjičeni za krijumčarenje lica, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su otkrili i fabriku za ilegalnu proizvodnu cigareta.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

To su danas saopštili iz SIPA-e, a u vezi sa akcijom “Zip”, koju izvode na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja, gdje su pretresli poslovne i stambene objekte i pokretne stvari na 13 lokacija.

Kako dodaju, nakon višemjesečne istrage, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Hrvatske, a uz podršku Europola, zadokumentovano je krijumčarenje oko 70 državljana Turske iz BiH u Hrvatsku, te dalje u zemlje Evropske unije.

“Krijumčarenje je vršeno na način da su lica prevožena skrivena u kamionima sa teritorije BiH na područje Hrvatske. Osim toga, pripadnici SIPA-e su tokom rada na predmetu, na prostoru Širokog Brijega, otkrili fabriku za ilegalnu proizvodnju cigareta koje su bile namjenjene za evropsko tržište”, naveli su iz SIPA-e.

U okviru ove akacije uhapšeno je devet lica nad kojima se u prostorijama SIPA vrši kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih. O njihovom daljem statusu će se odrediti postupajući tužilac. 

“Tokom pretresa, otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, naveli su iz SIPA-e.

Istovremeno u okviru ove akcije, pripadnici MUP-a Repubilke Hrvatske, na svom području sprovode akciju “Veliki transport” usmjerenu na borbu protiv ilegalnih migracija.