Magazin

Evo zašto su kućni ljubimci dobri za mentalno zdravlje

Razgovor s prijateljima o tome kako se osjećamo uvijek je dobrodošao. Međutim, jeste li slučajno iskusili čistu i iskrenu ljubav koju vam može pružiti štene.

FOTO: UNSPLASH/SABINA-FRATILA
FOTO: UNSPLASH/SABINA-FRATILA

S obzirom na to što se u posljednje vrijeme događa sa svijetom, s vremena na vrijeme čovjek se samo treba osjećati opušteno i nakratko zaboraviti svoje probleme. No, onda se pojave tjeskoba i razne brige.

Razgovor s prijateljima o tome kako se osjećamo uvijek je dobrodošao. Međutim, jeste li slučajno iskusili čistu i iskrenu ljubav koju vam može pružiti kućni ljubimac (štene), posebno nakon napornog dana? Evo kako vam nabavka psa i briga o njemu mogu postupno poboljšati život.

Druženje i podrška

Psi pružaju upravo ovo dvoje, pomažu vam da bolje upravljate svojim osjećajima tjeskobe, a istovremeno ih ublažavaju. Svi vlasnici psa vesele se povratku s posla znajući da ih tamo dočekati netko mašući repom od sreće. Psi vam pružaju osjećaj zajedništva, a ta veza koju stvarate među sobom pomoći će vam da se osjećate manje usamljenima.

Psi su dobri slušatelji

Uvijek su tu za vas kada ste potišteni ili uzrujani. Često možda imate dojam da psi nekako znaju da se nešto događa i samo legnu s vama u krevet kako bi vam pružili emocionalnu podršku. Bez obzira na to što radite, bezuvjetna ljubav ide u oba smjera.

Postajete fizički aktivniji

Psi će vam dati razlog da izađete van jer ne želite da se vaša kuća pretvori u njihovu kupaonicu. Kada izađete van, i sami ćete dobiti malo tog svježeg zraka, aktivirat ćete se u šetnji ili igri sa psom. Ako budete ovako aktivni, s vremenom ćete poboljšati svoj raspored spavanja, svoje raspoloženje i mentalno zdravlje.

Povezujete se s ljudima

Posjedujući psa sigurno ćete se družiti s ostalim sugrađanima u šetnji parkom. Psi su izvrsni socijalizatori. Kada vide nekog psa koji mu se sviđa, sigurno će se zaigrati. To i vas potiče da se povežete s njihovim vlasnicima. Povezivanje s drugim ljudima nikada nije bilo lakše. Na kraju dana, svi smo mi društvena bića, a interakcija s drugima itekako pozitivno utječe na mentalno zdravlje.

Najvažnija dobrobit od svih — vole nas bezuvjetno

Doslovno nema ništa bolje od toga da se vaš krzneni prijatelj sklupča s vama u krevetu u lošim i dobrim danima. Jednostavno, psi vas uče kako da budemo altruisti, empatični i suosjećajni ljudi.