IT

EU treba još najmanje 200 milijardi eura za ispunjenje ciljeva digitalne dekade

Uz sav dosadašnji napredak u digitalnoj transformaciji, EU za dostizanje ciljeva Digitalnog desetljeća / Digital Decade 2030 treba dodatna ulaganja od bar 200 milijardi eura, ističe se u prvom izvještaju Europske komisije (EK) o digitalnom stanju u EU.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ciljevi Digitalnog desetljeća su da do 2030. svaka zemlja članica osigura digitalnu infrastrukturu kako bi kućanstva i poduzeća imala pristup širokopojasnim uslugama brzinama od 1 Gbit/s, bilo putem fiksnih ili bežičnih veza, odnosno da se osigura puna gigabitna pokrivenost diljem EU, kao i 5G pokrivenost u svim naseljenim mjestima.

No toga nema bez dodatnih ulaganja. Stoga EK poziva članice, među kojima i Hrvatsku, na ubrzavanje digitalizacije i pojačanje ulaganja ocjenjujući sadašnja nedostatnima.

Izvješće daje sveobuhvatan pogled i procjenu napretka EU i pojedinim zemljama članicama u digitalnoj preobrazbi potrebnoj za jačanje otpornosti i konkurentnosti Unije, s fokusom na digitalne vještine i infrastrukturu, digitalizaciju poslovanja, uključujući upotrebu umjetne inteligencije (AI) i digitalizaciju javnih usluga.

Izvješće uključuje i praćenje Europske deklaracije o digitalnim pravima i načelima.

Optičke mreže samo do 56 posto kućanstava, 5G za 81 posto stanovnika

“Optičke mreže, koje su ključne za pružanje gigabitne povezanosti, dopiru u EU do samo 56 posto kućanstava, dok je 5G-om pokriveno oko 81 posto stanovništva, što pada na 51 posto u ruralnim područjima”, navodi se u izvješću EK uz upozorenje da 5G još uvijek zaostaje za kvalitetom u odnosu na očekivanja korisnika i potrebe industrije.

Podaci iz izvješća prema kojima 55 posto ruralnih kućanstava u EU još uvijek nema nikakvu naprednu mrežu, a devet posto nije pokriveno nikakvom fiksnom mrežom, navodi na, kaže se u izvješću, “otrežnjavajuću procjenu” o potrebi dodatnih najmanje 200 milijardi eura ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu u idućih šest godina.

Ta procjena dolazi u trenutku kada telekomunikacijske kompanije u Europi, pa i diljem svijeta, žele smanjiti mrežna ulaganja nakon godina značajnih kapitalnih izdataka u infrastrukturu 5G i optičke pristupne mreže te umjesto toga traže povrat početnih ulaganja.

“Države članice trebale bi mapirati svoje nedostatke u povezivanju i istražiti financiranje kako bi se nadopunila privatna ulaganja u područjima koja nisu komercijalno održiva, uključujući ruralna i udaljena područja”, poručila je EK u izvještaju.

Prihvati notifikacije