BiH

EU pozdravlja odluku zemalja kandidata o Bjelorusiji, a istaknuta je i BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozdravio je danas odluku zemalja kandidata za članstvo u EU, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, da usklade svoju politiku sa odlukom Vijeća EU u vezi sa situacijom u Bjelorusiji i ulogom te zemlje u agresiji na Ukrajinu.

FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Arhiv

U izjavi se podsjeća na to da je Vijeće 24. februara usvojilo odluku o sankcijama, kojom se dopunjuje ranija odluka i produžavaju restriktivne mjere protiv Bjelorusije za još jednu godinu te odluka koja se odnosi na mjere protiv pojedinaca.

“Zemlje kandidatkinje Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Bosna i Hercegovina, te zemlje EFTA-e Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj odluci Vijeća. One će osigurati da su njihove nacionalne politike u skladu s ovom odlukom Vijeća,” navodi se u saopštenju.

Istaknuto je i kako Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je.

Od kandidata za članstvo u EU iz regije, Srbija nije spomenuta u saopštenju.

Podsjećamo, Evropski parlament danas je usvojio rezoluciju kojom se traži od briselskih institucija da Bjelorusiji uvedu iste sankcije koje su uvedene Rusiji, navodi N1.