Svijet

Erdogan: Turska će napasti kurdske militante tenkovima i vojnicima

Turska će uskoro napasti militante tenkovima i vojnicima, rekao je u utorak predsjednik Recep Tayyip Erdogan, najavljujući moguću kopnenu ofanzivu protiv kurdske milicije u Siriji.

FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Njegove su riječi uslijedile dok je turska artiljerija nastavila s bombardovanjem kurdskih baza i drugih ciljeva u blizini sirijskih gradova Tal Rifaat i Kobani, rekla su Reutersu dva sirijska vojna izvora.

“Mi se borimo protiv terorista nekoliko dana našim avionima, topovima i oružjem”, rekao je Erdogan u govoru u sjeveroistočnoj Turskoj. “Ako Bog da, mi ćemo ih sve istrijebiti što prije, zajedno s našim tenkovima, našim vojnicima”.

Prethodno je rekao da operacije neće biti ograničene na zračne udare te da mogu uključiti i kopnene snage. Turska je posljednjih godina pokrenula nekoliko velikih vojnih operacija protiv milicije sirijskih Kurda, Narodnih zaštitnih jedinica (YPG) i militanata Islamske države u sjevernoj Siriji.

Turska je u ponedjeljak saopćila da je YPG ubio dvije osobe u minobacačkim napadima iz sjeverne Sirije, nakon turskih zračnih operacija tokom vikenda i smrtonosnog bombaškog napada u Istanbulu sedmicu dana ranije.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene YPG-om saopćile su da je 15 civila i boraca ubijeno u turskim napadima posljednjih dana.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar obećao je da će nastaviti s operacijama protiv militanata, obnovivši pozive NATO savezniku Washingtonu da prestane podržavati snage sirijskih Kurda koje Ankara naziva krilom zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK).

“Govorimo svim našim partnerima, posebno Sjedinjenim Državama, na svim razinama, da je YPG jednak PKK-u i ustrajemo u svom zahtjevu da zaustave svaku vrstu potpore teroristimu”, rekao je Akar.

Prihvati notifikacije