Svijet

Erdogan se izvinio jer je izostavio BiH sa spiska zemalja kojima se zahvaljuje na riječima podrške

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan zahvalio je zemljama regiona na porukama saučešća i podršci koju su lideri i zvaničnici tih zemalja uputili povodom nesreće u rudniku na sjeveru Turske, u kojoj je poginuo 41 rudar, objavila je Agencija Anadolija.

FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

U tekstu je navedeno da je ispod poruke objavljena je i grafika sa zastavama brojnih zemalja svijeta. Među kojima su i države regiona. Dakle, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija. Očito, došlo je do “ispravke”.

Jutros su, naime, najprije društvene mreže, a zatim mediji bili preplavljeni čuđenjem jer se u zahvalnici turskog predsjednika, na njegovom zvaničnom Twitter nalogu nije našla BiH. Iako su telegrami iz BiH stigli od sva tri člana Predsjedništva, ali i brojnih zvaničnika.

Brojni korisnici Twittera komentirali su Erdoganovu objavu, pitajući ga ‘Gdje je BiH’?

“Želim izraziti svoju zahvalnost u ime turskog naroda na iskrenoj solidarnosti sa svim prijateljskim državama. Injihovim narodima koji su podijelili bol koju smo doživjeli u Bartinu uz izraze saučešća i poruke za brzi opravak povrijeđenih”, napisao je u poruci Erdogan, prenosi Anadolija.

Najmanje 41 radnik poginuo je u eksploziji u rudniku uglja na sjeveru Turske. Do eksplozije je došlo 300 metara ispod zemlje u rudniku uglja u crnomorskoj priobalnoj provinciji Bartin.

Tragedija u Turskoj desila se na 300 metara ispod zemlje u rudniku uglja u crnomorskoj priobalnoj provinciji Bartin jučer u 18.15 po lokalnom vremenu (15.15 GMT).

Prihvati notifikacije