Svijet

Erdogan: Niko ne treba biti uznemiren vojnim operacijama Turske

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je ta zemlja odlučna u nakani da uništi terorističku grupu PKK sve do posljednjeg teroriste, javlja Anadolu Agencu (AA).

FOTO: EPA-EFE/NECATI SAVAS
FOTO: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Teroristička organizacija, koja je pretrpjela velike gubitke u operacijama koje je Turska provodila duž svojih južnih granica, pokazala je svoje prljavo lice prolijevajući krv nevinih ljudi minobacačkim napadima na civilna naselja na našim granicama – rekao je Erdogan, govoreći o prekograničnim terorističkim napadima koje su teroristi YPG/PKK-a prošle sedmice izveli iz Sirije na jug Turske.

On je kazao da još jednom ponavlja odlučnost Turske da uništi terorističku organizaciju koja je ubila 5-godišnjeg dječaka i 22-godišnju učiteljicu u napadu u pograničnom okrugu Karkamis u Gaziantepu.

Nakon današnje sjednice Kabineta u Ankari, turski predsjednik Erdogan je rekao da se odlučnost Turske da uspostavi sigurnosni pojas dubok 30 kilometara uz svoje granice nastavlja.

To je ranije pokušavala postići u saradnji sa SAD-om i Rusijom s planom uspostave takve sigurne pogranične zone na krajnjem sjeveru Sirije.

Turski zvaničnici žalili su se da Washington i Moskva nisu uspjeli održati svoje obaveze iz dogovora.

– Ne trebamo ni od koga dobiti dopuštenje dok poduzimamo korake koji se tiču sigurnosti naše domovine i našeg naroda i nikome nećemo odgovarati – poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan također je poručio da ispraznim prijetnjama niko neće primorati Tursku na pozicije suprotne njenim vlastitim interesima na političkom, diplomatskom, ekonomskom i vojnom planu.

– Niko ne treba biti uznemiren vojnim operacijama Turske, s ciljem proširenja sigurnosnog okvira – zaključio je Erdogan.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turske, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

Prihvati notifikacije