Svijet

Erdogan kritizirao Eurosong: "Na ovakvim događajima postalo je nemoguće sresti normalnu osobu"

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je kritizirao takmičenje za pjesmu Eurovizije, Eurosong, rekavši da taj događaj "potiče rodnu neutralizaciju" i ugrožava tradicionalnu porodicu.

FOTO:
FOTO:

U govoru nakon sjednice vlade, Erdogan je opisao učesnike ovog takmičenja kao “trojanske konje društvene korumpiranosti” i rekao da je njegova vlada bila u pravu što je 2012. godine odučila da Tursku drži podalje od paneuropskog muzičkog takmičenja, prenosi londonski Guardian.

Pročitajte još

“Na ovakvim događajima postalo je nemoguće sresti normalnu osobu”, rekao je Erdogan, čija vladajuća stranka Pravde i razvoja nije tolerantna prema LGBTQ pravima.

Kako se navodi Erdoganove kritike su jasno ukazivale na švicarskog pjevača Nema koji je ranije ovog mjeseca pobijedio na 68. takmičenju za pjesmu Eurovizije s pjesmom “The Code”, kojom je odao hommage vlastitom putu k prihvaćanju nerodnog identiteta.

Nemo je ujedno i prvi nebinarni pobjednik takmičenja koje se, navodi Guardian, smatra “sigurnim utočištem za pripadnike LGBT zajednice”, prenio je Tanjug.