IT

Emirati posmatraju umjetnu inteligenciju kao transformativnu tehnologiju za društveni napredak

Omar Sultan Al Olama, državni ministar za umjetnu inteligenciju i digitalnu ekonomiju i aplikacije za rad na daljinu, rekao je da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) gledaju na umjetnu inteligenciju kao na nešto više od prolaznog trenda, ukazujući na globalnu projekciju da će sadržaj generisan umjetnom inteligencijom do 2026. godine dominirati s više od 90 posto internetskog sadržaja, te naglasio transformativni potencijal ove tehnologije.

FOTO: WAM
FOTO: WAM

U svom glavnom govoru tokom drugog dana Globalnog medijskog kongresa (GMC) koji se održava u Abu Dhabiju, Al Olama je izjavio da je zahvaljujući vizionarskom vodstvu Emirata puno ranije uložila u umjetnu inteligenciju.

Pokrenula je nekoliko poticajnih inicijativa, uključujući Strategiju UAE za umjetnu inteligenciju, 100 praktičnih primjena i slučajeva upotrebe generativne umjetne inteligencije u medijima i druge inicijative koje čine temelj podrške naporima zemlje prema održivom razvoju.

Naglasio je važnost usklađivanja umjetne inteligencije s brzim razvojem koji ona nameće i kapitaliziranja značajnih mogućnosti koje ona nudi za učvršćivanje naprednog i inovativnog medijskog sektora.

Govoreći o evoluciji medija, Al Olama je povukao paralele s historijskom integracijom električne energije, navodeći da će umjetna inteligencija, kao i električna energija u svoje vrijeme, postati nezamjenjiva snaga u medijskom okruženju.

Pozvao je na posmatranje umjetne inteligencije kao sofisticiranog alata koji je sposoban otkrivati istine i širiti vrijedan sadržaj.

Govereći o ulozi umjetne inteligencije u savremenom životu, Al Olama je istaknuo njezin utjecaj na širenje informacija i procese donošenja odluka. Naglasio je ključnu potrebu za pozitivnim korištenjem umjetne inteligencije za dobrobit budućih generacija, kao i njezin potencijal da otkrije istine i pridonese društvenoj dobrobiti.

Ministar je također naveo kao primjer izvanredan rezultat slika generiranih umjetnom inteligencijom u posljednjih nekoliko godina, nadmašujući sadržaj koji su stvarali ljudi tokom desetljeća. Istaknuo je pozitivne doprinose umjetne inteligencije, uključujući brzu proizvodnju visokokvalitetnog sadržaja te brzu evoluciju i širenje slika i filmova.

Prihvati notifikacije