Jet set

Eminem danas slavi dva rođendana: Godine borbe s ovisnošću

Reper, čije je pravo ime Marshall Mathers, je od proljeća ove godine trijezan već 14 godina, a prethodnih godina nije krio od javnosti borbu sa ovisnošću o lijekovima protiv bolova i tjeskobe.

FOTO: INTERSCOPE RECORDS
FOTO: INTERSCOPE RECORDS

Njegov problem s tabletama protiv bolova počeo je tokom snimanja hit filma iz 2002. “8 Mile” gdje je reper utjelovio jednu od uloga.

Sve je trajalo neko vrijeme, pa čak i dovelo do zastrašujućeg incidenta 2007. godine, kada se Eminem gotovo fatalno predozirao. Bio je to alarm za uzbunu koji ga je, ne samo potaknuo da se otrijezni, već i da se ponovo okrene muzici, u kojoj je tada zaboravio uživati.Sjećam se da kad sam se prvi put otrijeznio i sve je bilo van mog dometa, sjećam se da sam jednostavno bio, kao, stvarno sretan i sve mi je opet bilo je*eno novo – rekao je reper.

Album “Relapse” koji je tada izdao bio je prvi u kojem je reper uživao nakon dugo vremena.Bilo je to kao da sam se ponovno počeo zabavljati muzikom i ponovno učiti kako repati. Trebalo je dugo da moj mozak ponovno počne raditi – rekao je.

Eminem je trijezan od 20. aprila 2008. godine, a istakao je kako je u početku bio jako zabrinut da nije pretrpio trajna oštećenja mozga.

Ranije je spomenuo i kako je njegova ovisnost u jednom trenutku bila toliko loša da je uzimao i do 20 tableta dnevno. Koristio sam tablete kad god sam mogao. Uzimao sam šta god su mi davali – rekao je ranije.

O ovom životnom iskustvu govorio je u “Revivalu”, njegovom devetom studijskom albumu koji je objavljen u decembru 2017. godine, dok je posljednji koji je izdao “Music to Be Murdered By” iz 2020. godine.

Prihvati notifikacije