BiH

Efendić za Bosnainfo: Trojka "počastila" Dodika sa 100 miliona KM! Zajedno će smijeniti CIK...

Dan nakon tajnog sastanka lidera SNSD-a, Trojke i HDZ-a na imanju Milorada Dodika u Bakinicima, javnost ne prestaje reagirati na ove političke događaje, održane daleko od očiju medija i građana.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Na sastanku su sudjelovali predsjednik manjeg bh. entiteta i lider SNSD-a Milorad Dodik, lider HDZ-a Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić, NIP-a Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto. Ovaj put su izostale i fotografije s susreta koje lideri obično dijele na društvenim mrežama.

Pročitajte još

Načelno je postignut dogovor o jednokratnoj pomoći Javnim RTV servisima, posebno u korist BHRT-a.

Također je dogovoreno usvajanje budžeta institucija BiH u iznosu većem za 40 miliona KM, a sredstva će biti pokrivena dobiti Centralne banke BiH.

Nakon sastanka, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić, načelnik sarajevske Općine Novi Grad, izrazio je svoje nezadovoljstvo putem društvenih mreža, potaknuvši reakcije građana.

Mnogi građani ostaju u nedoumici jer su informacije o samom sastanku rijetke. Šta se zaista dogodilo na tom susretu i kakvi su rezultati ostvareni, ostaje nepoznanica.

U želji da saznamo više o ovom događaju, kontaktirali smo Semira Efendića i razgovarali s njim o aktualnoj temi koja zabrinjava građane. U nastavku pročitajte intervju za naš portal Bosnainfo.

BOSNAINFO: Šta se događalo iza zatvorenih vrata? Imate li vi informaciju više za ono je izazvalo buru u javnosti?

Efendić: Kada razgovaramo o nedavnom sastanku, moramo se vratiti unazad i osvrnuti se na proteklu sedmicu, koja se čini tragičnom, komičnom, razočaravajućom ili čak zabrinjavajućom. Krenimo redom. Predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, prije nekoliko dana izjavljuje kako mu se čini da politika Željka Komšića i Milorada Dodika idealno korespondiraju zajedno. Nejasno je na šta je tačno mislio spominjući Ustavni sud, s obzirom da Komšić nikada nije bio u Laktašima na imanju Milorada Dodika, niti je dogovarao formiranje vlasti u vinarijama.

Nadalje, Milorad Dodik iznosi informacije ispred Suda BiH o kontaktima određenih bh. političara s narko-kartelom, implicirajući na Elmedina Konakovića, o čemu su i drugi mediji izvještavali. Sljedećeg dana, Dodik izjavljuje da ne zna da li uopće ima šta da priča sa predstavnicima stranaka Trojke, naznačujući da imaju svoje staratelje bez kojih ne smiju donositi odluke. Ovom izjavom ih zapravo plaši, istovremeno ih proglašavajući neligitimnim, uz poruku da ih može lako izbaciti iz vlasti na državnom nivou kad god to poželi.

Nakon toga, Trojka iznenađuje Dodika kupovinom zgrade (UIO) njegovog bliskog prijatelja Mile Radišića u Banjaluci za oko 100 miliona KM. Istovremeno, Trojka najavljuje razgovore s predsjednicima političkih muslimana. Informacije o ovom sastanku na imanju Milorada Dodika su šture, a mjesto održavanja i teme ostaju sporni.

Navodno su se dogovorili da će raditi na temama vezanim za Izborni zakon, ali treba upozoriti da je vrlo vjerovatno da su se dogovorili i o smjeni CIK-a. S obzirom na ispunjenje Dodikovih želja, sastav trenutnog CIK-a ne odgovara Čoviću i Dodiku. Vjerovatno su se dogovorili da pod izlikom tehničkih izmjena Izbornog zakona smjene CIK, omogućavajući tako nekim svojim članovima ulazak u narednu izbornu godinu. Ovo je ukratko što se može reći o ovom događaju. Nažalost, sve se ovo dešava nakon burnog perioda za povratnike u RS-u, koji su doživjeli napade, provokacije i zastrašivanja, a o čemu se malo govori. Žalosno je vidjeti sliku neprijatelja broj jedan po Bosnu i Hercegovinu kao domaćina ovog sastanka.

BOSNAINFO: Kako ovaj sastanak odgovara Trojki?

Efendić: Trojka ima samo jedan cilj – zadržati se na vlasti. Da bi to postigli, spremni su na sve, iako su iza leđa javnosti obećali ustupke prema HDZ-u i SNSD-u, odnosno prema Dodiku i Čoviću. Međutim, sada se suočavaju s problemima kako ispuniti ta obećanja, uprkos protivljenju bh. javnosti koja se prije svega zalaže za interese države Bosne i Hercegovine.

Dodiku je obećano da će promijeniti zakon o Ustavnom sudu, odnosno da će izbaciti strane sudije, a sada se to obećanje mora ispuniti. Draganu Čoviću su obećali promjene u Izbornom zakonu, koje bi ukinule postojeći model Predsjedništva i uvele novi, gdje bi parlament birao predsjednika. To bi dovelo do situacije u kojoj Bosna i Hercegovina ne bi imala Predsjedništvo. Trojka sada treba ispuniti sve te dogovore, ali ne zna kako.

Federalni parlament već godinu dana blokiran je zbog jednog pitanja – imenovanje sudije kojeg traži HDZ. Sve to trpi država Bosna i Hercegovina i njeni građani. Podsjećam da je uprava za indirektno oporezivanje, nakon što je SNSD preuzeo poziciju direktora i ministra finansija BiH, usvojila koeficijente o raspodjeli PDV-a koji su donijeli RS-u 100 miliona KM. Međutim, nakon toga fiskalno vijeće BiH nije se sastalo, a cijeli četvrti kvartal raspodjele PDV-a obavljen je prema koeficijentima iz drugog kvartala, što znači dodatnih 100 miliona KM za RS. Ova situacija je očigledna pljačka građana u FBIH, a o njoj se malo govori.

Dodik ima polugu koja nedostaje Trojki, a to je Dom naroda. U smjeni Vijeća ministara, u kojoj učestvuje Dom naroda, Dodik ne može biti isključen ako ima dvije trećine delegata iz jednog entiteta. Trojka nema takvu kontrolu, i zbog straha od gubitka vlasti, spremna je na mnoge ustupke. Ovaj sastanak najbolje pokazuje kako su oni u podređenom i nezavidnom položaju.

BOSNAINFO: Christian Schmidt će reagovati?

Efendić: Nisam siguran hoće li biti reakcija. Prema mom mišljenju, ovaj sastanak je bio “spašavanje Schmidta” u situaciji u kojoj Dodik otvoreno prijeti kako neće prihvatiti nikakva nametanja koja se odnose na entitet RS. Poznato je da u FBIH Schmidt može namećući šta god želi, jer je politička scena takva da mu se niko ne može ozbiljno suprotstaviti. Međutim, s obzirom da ovaj zakon mora obuhvatiti i drugi entitet, prema kojem je on do sada pokazao da mu nije visoki predstavnik, mislim da će sačekati realizaciju njihovih dogovora. Sumnjam da će rezultirati bilo čim osim smjenom izborne komisije, i siguran sam da će se to prije dogoditi nego što će on nametnuti izmjene izbornog zakona.