Region

Džaba nova sezona, kad nema ko raditi: Ni u Crnoj Gori "ne cvjeta cvijeće"

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, samo su neki od problema s kojima Crna Gora dočekuje turističku sezonu.

FOTO: OPŠTINA BUDVA
FOTO: OPŠTINA BUDVA

Kako piše Blic, pozivajući se na podgoričke “Vijesti”, Crnogorce muči i nedovoljan broj službenika granične policije na primorju, nemogućnost da strancima naplate parking mjesta SMS porukama, ali i neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja i manjak parking prostora kod naplatne rampe ka Crnom jezeru i Biogradskom jezeru.

Neizvjesni avionski letovi

Isti problemi prisutni su godinama unazad, što je Vlada Crne Gore nedavno konstatovala na jednoj od sjednica, a izvjesno je da će malo šta od toga biti riješeno prije početka ljetne sezone.

Jedan od izazova, koji je Vlada prepoznala u susret ljetnjoj sezoni, a na koje su ukazali iz nacionalnog avio-prevoznika “To Montenegro”, su neizvesna realizacija letova u ovoj godini prema određenim destinacijama, poput Ukrajine i Izraela, te oscilacije cijena avio-goriva.

Iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja severa su naglasili da je jedan od glavnih problema nedostatak kvalifikovanih ljudskih resursa u turizmu.

Turistički radnici loše plaćeni

“Imajući u vidu da su zarade u sektoru usluga, smještaja i ishrane konstantno ispod prosječnih zarada na nivou Crne Gore, to je i jedan od razloga “neatraktivnosti” turističkog sektora pri odabiru budućeg zanimanja. Takođe, zbog sezonalnog karaktera poslovanja turističke privrede, mladi ne iskazuju posebnu zainteresovanost da se obrazuju i specijalizuju u ovoj oblasti. Sa ovim problemom se ne suočava samo Crna Gora, već i sve zemlje u regionu i šire”, kažu u crnogorskom Ministarstvu turizma.

Oni su dodali da je jedan od načina za prevazilaženje ovog problema i razvoj celogodišnje turističke ponude, kroz razvoj ruralnog, kulturnog, zdravstvenog, manifestacionog i drugih vidova turizma.

U Upravi za inspekcijske poslove su “Vijestima” potvrdili da je manjak inspektora veliki izazov, ali su istakli da su procedure za zapošljavanje komplikovane, a da je poseban problem što Ministarstvo finansija “nije odobrilo povećanje broja izvršilaca”.”, ili u prevodu, zapošljavanje dodatnih inspektora.