BiH

Duraković reagovao na pisanje Bosnainfo: Moj advokat će od CIK-a tražiti zvaničan dokument

Centralna izborna komisija je na današnjoj sjednici kaznila Ćamila Durakovića kao nezavisnog kandidata na izborima za predsjednika i potpredsjednika RS-a zbog zloupotrebe prava u radu biračkih odbora tokom Općih izbora 2022. godine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Portal Bosnainfo objavio je ovu informaciju, a Ćamil Duraković, potpredsjednik RS retwittovao je vijest našeg portala i poručio:

“Nakon što dobijem odluku i obrazloženje, moj advokat će od CIK-a tražiti zvaničan dokument, sa mojim “priznanjem” i tužiti ih za klevetu i uvredu časti. Niti sam šta, kako oni kažu “priznao”, niti znam za šta sam kažnjen”, istakao je Duraković.

Podsjetimo, za Durakovića, aktuelnog potpredsjednika Republike Srpske je stučna služba CIK-a utvrdila da je kao nezavisan kandidat zloupotrijebio pravo te su članovi CIK-a glasali o prijedlogu da mu se izrekne novčana kazna od 3.000 KM, što je zakonski minimum jer mu ranije ta institucija nije izricala kazne.

“Osim toga što je priznao da je vršio zloupotrebu, ono što nedostaje u ovoj odluci je tačan broj članova biračkih odbora koji su delegirani protivno odredbama Izbornog zakona jer nije isto kada na listu stavite jednog tzv. fiktivnog člana i kada to uradite sa čitavom mrežom članova. U konkrenom slučaju smatram da je kazna od minimalnih 3.000 KM ohrabrujućeg karatera, posebno ako to na kraju neko prizna da je uradio, posebno ako uzmemo u obzir da je razlika između ovog i sljedćeg kandidata bošnjačkog naroda minimalna”, komentar je Vanje Bjelice – Prutina, članice CIK-a.

Prihvati notifikacije