BiH

CIK kaznio Ćamila Durakovića sa 3.000 KM

Centralna izborna komisija je na današnjoj sjednici kaznila je Ćamila Durakovića kao nezavisnog kandidata na izborima za predsjednika i potpredsjednika RS-a zbog zloupotrebe prava u radu biračkih odbora tokom Općih izbora 2022. godine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Podtačka rada CIK-a danas je bila i utvrđivanje kazni za zloupotrebu prava učešća u biračkim odborima tokom Općih izbora u BiH održanih prošle godine. .

Za Durakovića, aktuelnog potpredsjednika Republike Srpske je stučna služba CIK-a utvrdila da je kao nezavisan kandidat zloupotrijebio pravo te su članovi CIK-a glasali o prijedlogu da mu se izrekne novčana kazna od 3.000 KM, što je zakonski minimum jer mu ranije ta institucija nije izricala kazne.

“Osim toga što je priznao da je vršio zloupotrebu, ono što nedostaje u ovoj odluci je tačan broj članova biračkih odbora koji su delegirani protivno odredbama Izbornog zakona jer nije isto kada na listu stavite jednog tzv. fiktivnog člana i kada to uradite sa čitavom mrežom članova. U konkrenom slučaju smatram da je kazna od minimalnih 3.000 KM ohrabrujućeg karatera, posebno ako to na kraju neko prizna da je uradio, posebno ako uzmemo u obzir da je razlika između ovog i sljedćeg kandidata bošnjačkog naroda minimalna”, komentar je Vanje Bjelice – Prutina, članice CIK-a.

Usvojen je prijedlog odluke kako je predložila stručna služba CIK-a, pa je Duraković novčano kažnjen.