Magazin

Drevna palata na brdu Palatin u Rimu otvorena nakon 50 godina

Drevna rimska carska palata na vrhu brda Palatin u Rimu ponovo je otvorena za turiste u četvrtak, skoro 50 godina nakon što je zatvorena radi restauracije, prenosi Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI
FOTO: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Skoro 2.000 godina stara Domus Tiberiana je bila carska rimska palata u starom Rimu, smještena na sjeverozapadnoj padini brda Palatin. Prostrana palata omogućava panoramski pogled na antiči trg Rimski forum.

Javnost sada ima mogućnost da je obiđe, nakon višedecenijskih radova na restauraciji konstrukcija. Iskopavanja su otkrila artefakte iz perioda Rimskog carstva.

Alfonsina Russo, direktorica Arheološkog parka Colosseum, koji uključuje brdo Palatin, Domus Tiberianu je nazvala “palatom moći u punom smislu te riječi”.

Uoči ponovnog otvaranja Russo je citirala rimskog pjesnika iz prvog stoljeća koji je rekao da se prostrana palata čini “beskonačnom” i da je “njena grandioznost bila baš kao grandioznost neba”.

Iako je rezidencija nazvana po Tiberiju, koji je vladao carstvom nakon Augustove smrti, arheološka istraživanja su pokazala da temelji palate datiraju iz Neronove ere, ubrzo nakon požara iz 64. godine nove ere koji je razorio veći dio grada.

Nakon propasti Rimskog carstva, rezidencija je vjekovima bila napuštena, sve do 1500-ih godina kada je plemićka porodica Farnese izgradila veliku baštu oko ruševina.

Domus, izgrađen na sjeverozapadnoj padini brda, smatra se prvom pravom carskom palatom. Pored carske rezidencije, kompleks je sadržavao vrtove, bogomolje, kvartove za pretorijansku gardu koja je štitila vladara i uslužni kvart za radnike koji je gledao na Rimski forum.

Za one koji planiraju posjetiti ponovo otvorenu palatu izloženo je stotine pronađenih artefakata, uključujući predmete od metala i stakla. Izloženi su i kipovi, drugi ukrasi i antički novčići.

Palatin je središnji od sedam rimskih brežuljaka i jedan od najstarijih dijelova grada Rima.​​​​​​​

Prihvati notifikacije