Svijet

Drama na londonskom aerodromu! Aktivisti prskali bojom privatne avione, dvije žene uhapšene

Aktivisti organizacije "Just Stop Oil" u četvrtak su provalili na londonski aerodrom Stansted, prskajući privatne avione narandžastom bojom i zahtijevajući sporazum o postepenom ukidanju fosilnih goriva do 2030. godine.

FOTO: JUST STOP OIL
FOTO: JUST STOP OIL

Aktivisti su ušli na privatni aerodrom na Stanstedu oko pet sati ujutro po lokalnom vremenu.

Koristeći aparate za gašenje požara napunjene narandžastom bojom, prskali su dva privatna aviona.

Jennifer Kowalski i Cole Macdonald ušli su u područje gdje je trenutno stacioniran avion američke pjevačice Taylor Swift.

“Just Stop Oil” je na X-u objavio da su njihovi aktivisti poduzeli korake tražeći sporazum o ukidanju fosilnih goriva do 2030. godine.

“Živimo u dva svijeta. U jednom u kojem milijarderi žive u luksuzu, u mogućnosti da lete privatnim avionima, daleko od drugog u kojem se milionima nameću uslovi koji nisu život”, kazala je 22-godišnja Macdonald.

Kowalski (28) je kazala da je morala poduzeti očajničke mjere kako bi se njen glas čuo.

U saopćenju, “Just Stop Oil” je naveo da su korisnici privatnih aviona “odgovorni za do 14 puta veću emisiju ugljika u odnosu na komercijalne letove”.

Policija Essexa je objavila da su aktivisti uhapšeni.

“Dvadesetdvogodišnja žena iz Brightona i 28-godišnjakinja iz Dumbartona uhapšene su zbog sumnje da su nanijele štetu i ometale korištenje ili rad nacionalne infrastrukture”, objavila je policija.