Region

Doživotno novčano primanje ranjenoj nastavnici iz OŠ "Vladislav Ribnikar“

Vlada Srbije dodijelila je doživotno mjesečno novčano primanje nastavnici historije Osnove škole „Vladislav Ribnikar" iz Beograda Tatjani Stevanović, kao "izraz podrške i poštovanja za iskazanu ličnu hrabrost prilikom ranjavanja u toku izvođenja nastave u masovnoj pucnjavi 3. maja 2023. godine", saopšteno je iz Vlade.

FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

“Inicijativu da se nastavnici Tatjani Stevanović dodijeli ovakvo priznanje pokrenula je grupa nastavnika i učenika OŠ „Vladislav Ribnikar“, za šta je prikupljeno više od 13.000 potpisa građana. S obzirom na to da je u pitanju tema za koju je javnost veoma zainteresovana, da se radi o izuzetnom jedinstvenom slučaju dodjele javnog priznanja u vidu doživotnog mjesečnog novčanog primanja i da je predložena mjera dobila razmjere koje su poprimile opšti značaj, Vlada Srbije odlučila je da prihvati tu inicijativu, koja dolazi iz sistema obrazovanja i koja je široko podržana među građanima“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Vlada je konstatovala da je masovna pucnjava u OŠ „Vladislav Ribnikar“ slučaj koji i dalje potresa javnost, da zahtjeva reakciju države u više pravaca, da je prihvatanje podnijete inicijative način da se ranjenoj nastavnici olakša materijalni položaj nakon teškog ranjavanja i sa posljedicama koje će trpjeti do kraja života, ali i prilika da se i kroz tu mjeru pokažu solidarnost i empatija.

Ideju da ranjena nastavnica historije dobije neki vid novčane nadoknade, kao dodatak uz svoja mjesečna primanja, koji bi bio trajan, do kraja života, koji nije prenosiv, ali je redovan i koji bi se isplaćivao svakog mjeseca i u skladu sa rastom troškova, podržao je i Savez samostalnih sindikata Beograda, prenosi N1.