Region

Srbija: Novi protest opozicije sa zahtjevom za poništenje izbora

Opozicioni blok lijevog centra "Srbija protiv nasilja" zakazao je za petak navečer u Beogradu nastavak protesta sa zahtjevom za ponavljanje izbora, za koji veći dio opozicije drži da su pokradani uz brojne nepravilnosti i zloupotrebe, ponajprije u Beogradu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
Arhiva

Na prijevremenim parlamentarnim, te dijelu lokalnih izbora, uključujući i Beograd, održanim 17. decembra, izborna povjerenstva su proglasila pobjedu vladajuće Srpske napredne stranke koja će u Skupštini Srbije s koalicijskim partnerima imati apsolutnu većinu, dok u Beogradu nema dovoljno vijećnika za izbor gradonačelnika.

Opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja”, nastala na valu protesta poslije dva masovna ubistva u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i dva sela nadomak Beograda u maju prošle godine, optužila je vladajuće da su izbornim inženjeringom, migracijom birača i dovođenjem glasača iz Republike Srpske, te gradova u Srbiji gdje nisu bili lokalni izbori, narušila izbornu volju u Beogradu.

Na zloupotrebe i nepravilnosti ukazali su i međunarodni promatrači čije se službeno izvješće očekuje, a u Beogradu su nakon izbora počeli prosvjedi sa zahtjevom za poništenje i ponavljanje izbora, prekinuti u vrijeme blagdana pravoslavnog Božića.

U međuvremenu je 18. januara više od 20 visokih vanjskopolitičkih dužnosnika zemalja EU pozvalo predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen da istraži navode o prijevarama na izborima održanim u Srbiji 17. prosinca, dan poslije rasprave u kojoj su to zatražili i pojedini eurozastupnici.

Večerašnji protest bit će organiziranan ispred ustavnog suda, kojem je podnesen zahtjev za odlučivanje o izbornom sporu i poništenju izbora.

Najavljeno je da će sudionici prosvjeda otići i do Radio-televizije Srbije, od koje traže da, kao javni servis, izvještava o izbornoj krađi, prenosi Hina.