Magazin

Donosimo pet provjerenih metoda kako temeljno očistiti jagode

Stigla je sezona jagoda, omiljenog voća koje vežemo uz kasno proljeće i rano ljeto. Bilo da ih jedete direktno iz zdjelice, koristite za pripremu deserta ili kolača ili pak od njih pravite džem, prvo ih je uvijek potrebno oprati, bez obzira na to gdje su kupljene.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Voće često nije samo prašnjavo, nego može sadržavati i razne pesticide, pa mu treba više od brzog ispiranja. Vjerojatno ste naišli na razne metode natapanja jagoda u vodi s octom, sodom bikarbonom ili soli. No koja je metoda doista najbolja?

U nastavku donosimo najčešće i najučinkovitije načine za pranje jagoda. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara, ovisno o tome kako ih planirate konzumirati, navodi Index.hr.

Centrifuga

Najprije potopite jagode u zdjelu s vodom. Prstima ih nježno protrljajte kako biste uklonili nečistoće. Zatim ih izvadite i stavite u cjedilo obloženo papirnatim ubrusom. Centrifugirajte barem dvaput, a ako jagode namjeravate spremiti u frižider, važno je da ih što bolje osušite.

Voda

Da, obična voda je dovoljna. No, važno je prati svaku jagodu zasebno, a ne samo brzo isprati cijelu količinu pod mlazom vode. Još bolji pristup je kratko namakanje u zdjeli s hladnom vodom. Nakon toga jagode dobro posušite papirnatim ubrusom ili platnenim peškirom. Ova metoda idealna je ako ćete ih odmah konzumirati.

Sirće i voda

I ovo je vrlo popularna metoda. U zdjelu stavite vodu i alkoholno sirće u omjeru 3:1. Neka jagode odstoje u vodi 15 do 20 minuta, a nakon toga ih dobro isperite čistom vodom i osušite.

Soda birkabona i voda

Mnogi preporučuju i ovu metodu, a ako se za nju odlučite, potrebno je u četiri šoljie vode staviti jednu kašikicu sode bikarbone. Jagode namačite oko pet minuta, zatim ih isperite i dobro posušite.

Sol i voda

Na kraju, jagode možete očistiti i uz pomoć soli. U toplu vodu dodajte jednu kašikicu soli na svaku šolju vode. Jagode namačite pet minuta, zatim ih isperite i osušite.