Voće često nije samo prašnjavo, nego može sadržavati i razne pesticide, pa mu treba više od brzog ispiranja. Vjerojatno ste naišli na razne metode natapanja jagoda u vodi s octom, sodom bikarbonom ili soli. No koja je metoda doista najbolja?
U nastavku donosimo najčešće i najučinkovitije načine za pranje jagoda. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara, ovisno o tome kako ih planirate konzumirati, navodi Index.hr.
Centrifuga
Najprije potopite jagode u zdjelu s vodom. Prstima ih nježno protrljajte kako biste uklonili nečistoće. Zatim ih izvadite i stavite u cjedilo obloženo papirnatim ubrusom. Centrifugirajte barem dvaput, a ako jagode namjeravate spremiti u frižider, važno je da ih što bolje osušite.
Voda
Da, obična voda je dovoljna. No, važno je prati svaku jagodu zasebno, a ne samo brzo isprati cijelu količinu pod mlazom vode. Još bolji pristup je kratko namakanje u zdjeli s hladnom vodom. Nakon toga jagode dobro posušite papirnatim ubrusom ili platnenim peškirom. Ova metoda idealna je ako ćete ih odmah konzumirati.
Sirće i voda
I ovo je vrlo popularna metoda. U zdjelu stavite vodu i alkoholno sirće u omjeru 3:1. Neka jagode odstoje u vodi 15 do 20 minuta, a nakon toga ih dobro isperite čistom vodom i osušite.
Soda birkabona i voda
Mnogi preporučuju i ovu metodu, a ako se za nju odlučite, potrebno je u četiri šoljie vode staviti jednu kašikicu sode bikarbone. Jagode namačite oko pet minuta, zatim ih isperite i dobro posušite.
Sol i voda
Na kraju, jagode možete očistiti i uz pomoć soli. U toplu vodu dodajte jednu kašikicu soli na svaku šolju vode. Jagode namačite pet minuta, zatim ih isperite i osušite.