BiH

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio budžet za 2023.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, usvojen je prijedlog budžeta Federacije BiH za 2023. godinu sa 69 glasova "za".

FOTO: PARLAMENT FBIH
FOTO: PARLAMENT FBIH

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojili su budžet koji je okarakterisan kao historijski jer je za 1,1 milijardu KM veći od prošlogodišnjeg budžeta i iznosi 6,7 milijardi KM. Budžet je usvojen bez glasova protiv i suzdržanih.

Usvojeni su i amandmani od 1 do 50, koje je jučer usvojio Zastupnički dom Federacije BiH, iako je Vlada Federacije BiH odbila sve amandmane na Prijedlog budžeta FBiH za 2023.

Podsjećamo, zastupnici u Predstavničkom domu federalnog parlamenta usvojili su jučer, u nastavku 1. redovne sjednice, Prijedlog Budžeta za 2023. godinu. Usvojen je i niz drugih amandmana, a sve su morali potvrditi i delegati u Domu naroda.

Budžet je u Predstavničkom domu usvojen sa 82 glasa “za” i jednim suzdržanim. Nije bilo glasova protiv.

Ranije na istoj sjednici, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (PFBiH) usvojio je svih 50 amandmana koje je uložila Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Osmorka.

Osim njih, amandmane su imali i drugi zastupnici, no Vlada FBiH je danas dostavila mišljenje u kojem je odbila prihvatiti njihova 93 prijedloga. Zastupnici su ipak razmatrali amandmane, ali svaki pojedinačno pa su tako odbijeni prijedlozi SDA zastupnika.

Prihvati notifikacije