BiH

Dom naroda odobrio odluke o kreditnom zaduženju kod IBRD-a

Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je na današnjoj sjednici, kao i nedavno Predstavnički dom, predloženu odluku o zaduženju Federacije BiH po sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za projekat finansiranja razvojne politike zdravstvenog sektora.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Zaduženje Federacije BiH, prema navedenom sporazumu, iznosi 55.380.000 eura, odnosno 60 posto od ukupnog zaduženja Bosne i Hercegovine. Rok otplate kredita je 18 godina, računajući i petogodišnji grace interval. U isplatnom periodu, rate treba namirivati 15. januara i 15. jula svake godine.

Krajnji dužnik u ovom kreditu je Federacija BiH.

– Sredstva zajma dio su sveukupnog programa reforme u cilju dugoročne finansijske održivosti zdravstvenog sistema u BiH i unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga – navedeno je u materijalu koji je povodom prijedloga ove odluke upućen parlamentarcima iz Federalne vlade.

Također je Dom naroda danas na sjednici odobrio odluku o zaduženju Federacije BiH od 46.100.000 eura za projekat unapređenja kvaliteta zraka, prema sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

Rok otplate ovog kredita je 31,5 godina, u šta je uračunat i osmogodišnji grace period.

U isplatnom roku, rate glavnice i kamatu treba izmirivati 15. februara i 15. augusta svake godine, propisano je.

– Sredstva zajma će se koristiti za unapređenje kvalitete zraka u BiH usmjerenih na stambeni sektor i sektor urbane mobilnosti. lstovremeno, Projekat također ima za cilj postizanje utjecaja na razvoj kroz uključenje domaćinstava sa najnižim prihodima – navedeno je u materijalu koji je povodom ovog predloženog zaduženja uputila u Parlament Federalna vlada.

Krajnji dužnici u ovom kreditu su četiri kantona u Federaciji BiH – Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Hercegovačko-neretvanski.

Na koncu je na sjednici Doma naroda odobreno večeras i zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat modernizacije vodnih i sanitarnih usluga.

Prije ovih odluka o zaduženju, Dom naroda je dao prethodnu saglasnost Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije u postupku izdavanja energetske dozvole privrednom društvu Javno preduzeće „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne“ dioničko društvo Mostar, za izgradnju fotonaponske elektrane „EPHZHB 1“, odobrene snage priključenja 150 MW, planirane godišnje proizvodnje električne energije od 263 GWh, čija planirana lokacija gradnje je Privredno-poslovna zona Hodovo u Stocu.

Sjednica Doma naroda je završena, datum naredne će biti poznat naknadno.

Prihvati notifikacije