BiH

Dom naroda jednoglasno usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojio Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

 Dom naroda PSBiH
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Podsjetimo, ovaj zakon jedan je od ključnih uvjeta da Europsko vijeće u martu eventualno odobri otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Istovremeno, bez njegovog usvajanja Bosni i Hercegovini je prijetila opasnost da završi na ‘sivoj listi’ zemalja Moneyvala – odnosno na EU popisu koji označava države sa strateškim nedostacima u sistemu za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma. To bi, u praksi, značilo automatske dodatne provjere svih uplata i financijskih transakcija povezanih s BiH, ali bi imali i negativan uticaj na status BiH u međunarodnim odnosima i smanjenje investicija te bi otežalo njeno sudjelovanje u međunarodnoj trgovini.

Treba podsjetiti da su zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH još u decembru izglasali tekst ovog Zakona, no potom je Dom naroda odbio da u hitnom postupku razmatra o njemu. Za tim zahtjevom posegnuo je Dodikov SNSD – koji je usvajanje zakona uvjetovao usvajanjem drugih zakona.

Današnju hitnu sjednicu sazvao je Klub Bošnjaka, a delegat SDA, Safet Softić, upitao je vladajuće o tome šta je danas drugačije u odnosu na 31. januar kada je odbijeno hitno razmatranje zakona.

Odgovorio je SNSD-ov Radovan Kovačević kako su “dobili odgovore od svih relevantnih institucija RS da se radi o dobrom zakonu”.