Svijet

Doktori po odluci suda isključili dječaka s aparata. ‘Borili smo se do samog kraja‘

Porodica 12-godišnjeg dječaka Archieja Battersbeeja, koji je u komi od aprila, nije se uspjela izboriti da sina iz bolnice premjeste u hospicij, prenosi BBC.

FOTO:
FOTO:

Svoje posljednje dane proveo je tako u Royal London Hospital u Whitechapelu u istočnom Londonu gdje je i preminuo nakon što su ga skinuli s aparata, kako je u subotu potvrdila njegova majka.

– Borili smo se do samoga kraja. Jako sam ponosna što sam mu majka, rekla je novinarima okupljenima pred bolnicom i dodala da je preminuo u 12:15 po londonskom vremenu.

– Dopustiti da se jedno dijete tako udavi… Nikada nijedna porodica ne bi smjela proći kroz takvo nešto. To je barbarizam, izjavila je bliska Ellie Carter, koja je u ime obitelji dodatno razgovarala s novinarima.

Presudu o okončanju Archiejeva života je donio britanski Visoki sud pa porodica zatražila intervenciju Evropskog suda za ljudska prava. Tamo su im pak odbili zahtjev s obrazloženjem da to ne spada u njihov djelokrug. Ovo je bio posljednji korak u pravnoj bici kojim su Archiejevi roditelji pokušali održati sina živim što dulje nakon što je više sudaca iznijelo mišljenje da se potpora za održavanje na životu treba prekinuti, odnosno da bi im sina trebali isključiti s aparata.

– Svi pravni putevi su iscrpljeni. Obitelj je shrvana i provodi dragocjeno vrijeme s Archiejem, rekao je ranije glasnogovornik kršćanske udruge koja podržava Archiejevu porodicu.

Prije četiri mjeseca, 7. aprila, Archieja je bez svijesti pronašla njegova majka Hollie Dance u njihovu domu u Essexu. Hollie pretpostavlja da je njezin sin sudjelovao u nekom od internetskih izazova poput ‘blackout‘ ili ‘hold your breath‘.

– Koristite Archieja kao upozorenje, posjednite i razgovarajte s djecom o internetskim izazovima. Kad počnete istraživati o njima, shvatite koliko su zastrašujući. Da sam ranije znala za te izazove i razgovarala s njim, sada ne bismo bili ovdje, rekla je.

Dječak je pretrpio katastrofalne ozljede mozga i liječnici smatraju da je vrlo vjerojatno da je moždano deblo mrtvo. Archieja su odmah stavili na potporu za održavanje života, koja uključuje mehaničku ventilaciju i tretman medikamentima.

Presudu je u petak na Visokom sudu donijela sutkinja Theis nakon što je zaključila da nije u Archiejevom interesu da bude premješten u hospicij.

– U središtu svih zaključaka koje donese ovaj sud mora ostati Archiejev najbolji interes. Kada se uzmu u obzir želje porodice, zašto oni imaju te želje, objekti u hospiciju, što bi Archie vjerojatno želio, rizici uključeni u premještaj i sve veća krhkost njegovog zdravstvenog stanja, smatram da bi trebao ostati u bolnici kad se prekine liječenje, obrazložila je Theis.

Istaknula je bezuvjetnu ljubav i predanost obitelji za koje je rekla da su zlatna nit koja se provlači kroz ovaj slučaj.

Prihvati notifikacije