BiH

Dodik u Moskvi dogovorio prijateljsku cijenu gasa za BiH: Hiljadu kubika mi plaćamo 425 eura, a EU 1.800

Premijer RS-a Radovan Višković tvrdi da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) jučer u Moskvi dogovorio s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom prijateljsku cijenu plina za Bosnu i Hercegovinu za ovu godinu.

FOTO: EPA/
HANNIBAL HANSCHKE
FOTO: EPA/ HANNIBAL HANSCHKE

Višković je dodao da “političko Sarajevo ne zna cijeniti veliki benefit za BiH i dogovor o nižoj, odnosno prijateljskoj cijeni gasa koju je isposlovao Dodik”.

Dalje je podsjetio da Federacija BiH troši 200 miliona metara kubnih gasa godišnje, a RS 50 miliona metara kubnih.

“Oni troše četiri puta više što znači da imaju puno veće benefite od Dodikovih dogovora sa Putinom nego RS. I to nije postignuto i obezbijeđeno, zahvaljujući političarima iz Sarajeva, već onima iz RS-a”, rekao je Višković.

On je izrazio nadu da će građani u BiH znati cijeniti to jer, prema njegovim riječima, nije mala stvar u današnjoj situaciji platiti 425 eura za hiljadu metara kubnih gasa, dok Evropa istu količinu plaća 1.800 eura.

Da se cijena neće mijenjati potvrdio je i Dodik koji je kazao da u narednom periodu neće biti tržišnih opterećenja i prilagođavanja aktuelnim tržišnim uslovima. To je izjavio nakon telefonskog razgovora sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom.

“Zamolio sam ruskog predsjednika da nam obezbijedi isti tretman, uslove i količine gasa i za iduću godinu, ali oni o tome još nisu odlučivali, odlučivaće u novembru ili decembru. Putin je rekao da će prenijeti svoj stav i podršku tom pristupu Gaspromu i da ćemo vjerovatno imati taj pristup iduće godine”, dodao je Dodik.

Prihvati notifikacije