Politika

Dodik razgovarao s Putinom, usprotivio se pridruživanju BiH NATO-u

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Kazanju s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i tom prilikom naglasio da se protivi zapadnim sankcijama Rusiji i pridruživanju Bosne i Hercegovine NATO savezu.

Milorad Dodik Dodo pred sudom suđenje sud bih
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Za Republiku Srpsku je ustvrdio da je stabilna politički i institucionalno te naglasio da ima odlične odnose s predsjednikom Srbije i Mađarske, Aleksandrom Vučićem i Viktorom Orbanom.

Po Dodikovim riječima, Republika Srpska funkcioniše u Bosni i Hercegovini u složenim okolnostima. Nedavno ste u jednom obraćanju primijetili da razumijete odnose u Bosni i Hercegovini. Oni nisu nimalo jednostavni i veoma su složeni, dodatno usložnjeni jer smo mi još uvijek pod međunarodnim protektoratom jer se nalazimo u slojevima zapadne intervencije – kazao je Dodik Putinu naglašavajući da su visoki rukovodioci iz Republike Srpske pod američkim i britanskim sankcijama.

“Srbi su dva puta bombardovani, Republika Srpska i Srbija”, rekao je Dodik tvrdeći da usljed tih događaja, ogroman broj mladih ljudi, novorođenčadi, ima posljedice od osiromašenog uranijuma.

Pročitajte još

Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je Dodik nazvao nelegalnim.

Ruski šef države uručio je danas u Kazanju Orden Aleksandra Nevskog. Obrazloženje je da Dodik uveliko doprinosi razvoju odnosa Bosne i Hercegovine i partnerstva Republike Srpske s Rusijom.

Zahvalio je za održavanje odnosa sa Rusijom i najavio angažman na jačanju saradnje na različitim poljima.

Putin je kazao da zna kako situacija u Republici Srpskoj Srpskoj nije jednostavna te izrazio rusku spremnost za razgovore o tome.

Dodikovu današnju posjetu ruski predsjednik je doveo u kontekst doprinosa međusobnoj suradnji.

Prihvati notifikacije