Politika

Dodik traži da mu se sudi u Banjaluci

Odbrana Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska i SNSD-a, podnijela je Sudu BiH prijedlog da sudski postupak protiv njega i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića iz Suda BiH bude prenesen u Osnovni sud u Banjaluci, potvrdio je advokat Goran Bubić za RTRS.

Dodik u sudu
FOTO: SUD BIH

Odbrana je tražila da se proces prebaci u Banjaluku jer sumnjaju, kako navode,  u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

Navode kako mediji i javnost u Sarajevu prenoseći izjave Visokog predstavnika, te ambasada SAD-a i Velike Britanije, “prejudiciraju krivicu i ozbiljno kontaminiraju ovaj slučaj”, navodi odbrana

Advokat Milorada Dodika, Goran Bubić,  Sudu BiH je napisao i da je važan razlog da suđenje bude prebačeno u Banjaluku – javna polemika Milorada Dodika i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, piše N1.

Iznio je je i naslove iz 2020. godine gdje je pisalo “Debevec će tužiti Dodika, zbog uvrede”, “Dodik je taj koji nezakonito prisluškuje ljude”, “Neka objavi dokaze o korupciji ili slijedi tužba”, navodi Bubić.

Zbog toga je odbrana zaključila da postoji netrpeljivost između Dodika i Debeveca, pa s tim, suđenje ne može biti pravično.

Prihvati notifikacije