BiH

Dodik od starih snova i ideja ne odustaje! Ima jasan plan - zbog ovoga prijeti otcjepljenjem

Nova izjava predsjednika RS-a Milorada Dodika, a stare poruke. Ovaj put otvoreno separatističke.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Zagovara uspostavu nove države koja bi okupila sve Srbe na Balkanu, a cilj je, kaže, pronaći rješenje za srpsko nacionalno pitanje. U okviru tzv. velike Srbije, osim RS-a, vidi Kosovo i Crnu Goru. Javnost izjavama uzburkao, ali ne i bh. političare. Za sada reakcija nema, ali analitičari nisu štedjeli riječi. Straši li Dodik u strahu od hapšenja javnost otcjepljenjem?

Dodik a od starih snova i ideja ne odustaje – otvoreno poziva na stvarenje tzv. srpskog svijeta. Novom separatističkom izjavom u intervjuu za beogradsku redakciju ruskog propagandnog servisa Sputnjik poziva na ujedinjenje svih Srba u jednoj državi. Dok zagovara tzv. veliku Srbiju, kritikuje Zapad. A sve uoči posjete predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

„Jedino je rješenje RS, Srbija, srpski prostori, Kosovo o Metohija i, da ne kažem, vraćanje Crne Gore srpskom nacionalnom biću jer ona nesumnjivo pripada tu. Ja mislim da je jedina šansa ovdje da bi mirno živjeli – da se mirno raziđemo“.

U sklopu imaginarne države Dodik svrstao i Crnu Goru. No, iz Ministarstva vanjskih poslova te zemlje uslijedio je jasan odgovor. Od krucijalne važnosti vide oslobađanje regiona od retrogradne političke zaostavštine koju i dalje, kažu zagovara Dodik, pa u istom tonu nastavljaju, prenosi Federalana.ba

„Podsjećamo Dodika da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama, koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici i strijemljenjima pojedinih političara iz regiona“.

A stabilnost regiona i BiH Dodik bar verbalnim pokušajima redovno poljulja. Zbog stalnih unutrašnjih sukoba prognozira raspadanje BiH, a u tom scenariju otvara prostor da se RS priključi tzv. velikoj Srbiji. Bar u njegovim računicama. No, proizlaze li prijetnje iz straha? Strahuje li Dodik od suđenja i mogućeg hapšenja, pa se služi raspoloživim političkim sredstvima kojima nerijetko pokušava nametnuti atmosferu straha?

„On koristi sve što mu je na raspolaganju,sve moguće političke instrumente, kako bi pokazao Zapadu, a i Sudu – ako se nešto desi negativno po njega i bude šansa da bude presuđen, da će upotrijebiti sve što je u njegovoj mogućnosti da do realizacije te presude nikada ne dođe“, kaže politički analitičar Stefan Blagić.

Čekajući nastavak suđenja u Sudu BiH, Dodik iščekuje i susret sa Vladimirom Putinom zakazan za početak narednog mjeseca. Za to vrijeme niže kritike na račun zapadnih zvaničnika i otvoreno zagovara uspostavu tzv. velike Srbije. Dok je Dodik glasan, u redovima bh. političara vlada muk. Kritike i osude izostale. Opasne izjave zanemarene.

„Mogli smo čuti u Sarajevu – Dodik priča u prazno, treba ga pustiti, umorit će se. Dodikova teza je – naviknut će se oni u Sarajevu na moju priču. I mislim da je u pravu jer ne odustaje. Takve izjave treba s oprezom posmatrati“, kaže Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca 1990.

Dok Dodik niže separatističke poruke, vlast na državnom nivou u blokadi. A samim tim BiH dalje od evropskog puta. Svi zakoni iz prioriteta Evropske unije povučeni. Na koalicionim sastancima, ali i na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH – dogovora nema. BiH čeka posjetu Ursule von der Layen, a Dodik let za Rusiju i razgovor sa Putinom.