BiH

Dodik kod Putina potvrdio da je N/FS BiH instrument njegove politike

Posjeta Milorada Dodika Kremlju i Vladimiru Putinu mnogo toga govori i objašnjava ako se posmatra kroz prizmu prijateljske utakmice koju je N/FS BiH prihvatio na poziv Rusije.

FOTO: FK BORAC BANJA LUKA
FOTO: FK BORAC BANJA LUKA

U vrijeme kada niko, čak ni dokazani prijatelji Rusije ne idu na noge Putinu u Moskvu, radi to Milorad Dodik i, u predizbornoj kampanji, kupi jeftine predizborne bodove. Da, bodove. Kada se hvalite pred jednim od najmoćnijih ljudi svijeta da ste obezbijedili da se utakmica Rusija BiH odigra, onda je jasno kao dan ako to do sada nije bilo, da je politika duboko ukorijenjena u N/FS BiH. To su bodovi koji se ne pišu u UEFA-i i FIFA-i, već u utakmici koju vodi sam Fudbalski Savez Bosne i Hercegovine.

“Činjenica da s vama održavamo komunikaciju jača našu poziciju. Prije nekoliko dana obezbijedili smo da reprezentacija BiH igra utakmicu sa Rusijom, posebno sam ponosan što će se to desiti, iako dio zemlje nije bio za to”, rekao je Dodik u susretu sa Putinom.

Utakmica je to koju N/FS BiH gubi od prve sekunde, jer FIFA i UEFA strogo zabranjuju miješanje fudbala i politike, za šta je naš fudbalski savez i u prošlosti snosio posljedice.

Šta je Dodikova opaska Putinu o organizaciji meča, nego instrumentalizacija fudbala u političke svrhe kako bi se dodvorio čovjeku koji je naredio brutalnu agresiju na Ukrajinu, čovjeku kojeg je cijeli svijet izolirao i stavio pod sankcije?

A to koliko je samog predsjednika Fudbalskog saveza BiH briga za bh fudbalom pokazao je danas faktički rekavši da je utakmica i dalje u planu, te da neće dozvoliti ljudima oprečnog mišljenja da nametnu svoje stavove drugim članovima Izvršnog Odbora.

“Različita su mišljenja, i to je normalno, ali isto tako mislim da je prevelika negativa pojedinih medija i ljudi. Svako ima pravo na mišljenje, ali to ne znači da nečije mišljenje treba nekoga drugog da obaveže i da mora da misli isto.”, rekao je Zeljković, izrekavši potom neistinu da iz UEFA-e postoji saglasnost da se utakmica odigra, jer UEFA po pitanju odigravanja prijateljskih mečeva nema niti stav, niti može utjecati na to s kim bilo koja selekcija igra prijateljske susrete.

Vjerovatno je da neće pomoći ni apeli iz Ukrajine, koji upozoravaju da sa moralne strane nije dobro igrati susret sa zemljom koja je agresor u ratu u kome su desetine hiljada već izgubili svoje živote, a mnogi od njih su djeca.

Jedini koji o neodigravanju utakmice razmišljaju su sami reprezentativci, mnogi od kojih su se već javno ogradili od odluke Saveza. Činjenica da se i pored toga insistira na odigravanju meča još jedan je dokaz da ciljevi ovog fudbalskog cirkusa nisu sportski, već politički.

Ružne uspomene na suspenziju, proteste, neizvjesnost bh. fudbala ponovo su postale moguća realnost za krovnu kuću fudbala u našoj zemlji, a dalje insistiranje na igranju prijateljskog meča između Rusije i Bosne i Hercegovine samo dokazuje da se naš Fudbalski Savez ne vodi sportskim, već političkim motivima, koliko to god Vico Zeljković ponavljao u saopštenjima i izjavama.

Samo ovaj put, ukoliko se to desi, nemamo više Ivice Osima da nam samim svojim imenom vadi kestenje iz vatre, izgubili smo ono malo kredibiliteta kojeg smo imali u evropskim zemljama i obilježeni smo samom činjenicom sto smo prihvatili igrati prijateljski susret sa zemljom sa kojom niko drugi ne želi igrati.

Kako god se utakmica, ova politička, završila N/FS ne može računati na bodove. To može eventualno jedan dio bh. politike koji, kristalno je jasno, djeluje kroz naš fudbal i pojedine čelne ljude.

Prihvati notifikacije